Guider, Hem & inredning

Tänk på miljön när du tvättar bilen

0 Kommentarer 23 april 2014

Visste du att hela 26 % av bilägarna i Sverige (37 % av de som bor i villa) tvättar bilen på gatan? Samtidigt visar undersökningar att 9 av 10 vet att det absolut sämsta alternativet för miljön är att tvätta bilen direkt på gatan. 2 av 3 har dessutom nära till en biltvätt.

Så tvättar du miljövänligt

Organisationen Mitt vatten tipsar om hur du tvättar bilen rätt för att värna om miljön.

Tvätta på en biltvätt

Bäst är att tvätta på en biltvätt, helst en miljömärkt. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör det själv-hall. Där renas vattnet innan det släpps vidare. Använd miljömärkta bilvårdsprodukter.

Undvik att tvätta direkt på gatan

Sämst ur miljösynpunkt är att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten så att vattnet med alla föroreningar rinner ner i en dagvattenbrunn och sedan rakt ut i närmsta vattendrag.

Om du inte har tillgång till en tvätthall

Om du inte har tillgång till en tvätthall är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på gräs eller grus. Då fastnar föroreningarna i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ned i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.

Stora Biltvättarhelgen 2014

För att uppmärksamma svenska folket om vikten att tvätta sin bil rätt arrangerar Mitt Vatten, Sveriges 290 kommuner för rent vatten, Stora Biltvättarhelgen den 26-27 april 2014. Tanken är att inspirera människor att tvätta rätt för miljön. För mer info se www.mittvatten.se

BILTVT~1

Utvalda vänner

ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.