Nöje & Resor

Kräftsafari och Smögens hafvsbad

4 Kommentarer 15 april 2014

Har du fortfarande inte bestämt vad du ska hitta på under semestern eller är du sugen på ett äventyr? Då har vi ett bra tips! I helgen var vi på besök i Smögen och bodde på Smögens hafvsbad. Förutom att njuta av spa och god mat bokade vi in oss på ett kräftsafari. En upplevelse som vi sent kommer att glömma!

Kräftsafari

Vi började turen med ett besök på Smögens fiskauktion där vi fick en inblick i hur fiskeindustrin ser ut idag. Efter det begav vi oss ut på havet i sällskap med en riktig fiskare (vågorna var inte att leka med! Har du lätt för att bli sjösjuk rekommenderar vi att du tar en åksjuketablett innan du sätter fötterna i båten). Väl ute på vattnet fick vi hjälpa till att dra upp burarna och plocka ur fångsten. När vi hade kämpat klart med detta åkte vi vidare och la till vid Hållö, en fantastisk vacker ö en bit ut från fastlandet. Ombord på båten kokade vi kräftorna och fick smaka nykokta havskräftor, färskare än så kan det inte bli! Förutom att njuta av färska havskräftor fick vi även uppleva den fantastiska miljön och det rika djurlivet runt skärgården. När vi mumsade havskräftor kikade ett par nyfikna sälar fram ur vattnet, något man inte får se varje dag! Efter kräftfisket unnas ni en härlig stund i spa anläggningen och en tre rätters middag på hotellet.

Gröna fördelar

Som säkert flera av er känner till fiskas svenska havskräftor med både trål och bur. Trålen är ett redskap som dras över havsbotten och många menar att det förstör livsmiljöerna som finns där. Koldioxidutsläppen i samband med detta fiske är dessutom mycket högt, omkring 23 kg koldioxid släpps ut för att fånga ett kilo havskräfta vid trålning (Källa: Naturskyddsföreningen). På kräftsafarit fiskas kräftorna med bur vilket är betydligt snällare mot miljön. Förutom att burfisket inte påverkar havsbotten har det även lägre koldioxidutsläpp, 5,6 kg koldioxid per kilo fångad kräfta.

Smogenshafvsbad.se kan du se en video från kräftsafarit och läsa mer om anläggningen.

Pris per person: fr 2195:- (sommar fr 2395:-) I priset ingår:

 • Logi i dubbelrum
 • Frukostbuffé
 • Kräftsafari
 • Fika korg
 • Tre rätters middag
 • Lån av tofflor och badrock
 • Entré till spa och träning

DSC_2032

smögen

DSC_2049

Text och bild: Josefine Gran, redaktör

Artikeln har 4 kommentarer

 1. Susann skriver:

  Oj vilken spännande och annorlunda grej! Roligt att även de fiskeintresserade kan hitta miljövänligare alternativ att testa. Och att få prova fiska upp sin egen mat är en nyttig upplevelse för alla, man får liksom en helt annan känsla för var maten faktiskt kommer från.

 2. Josefine, En lagom dos grönt.se skriver:

  Håller helt med dig :)

 3. Bengt Lindkvist skriver:

  Fina bilder och bra tips på den här sidan. tack


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.