Mat & dryck

Så gör du egna soltorkade tomater

0 Kommentarer 24 september 2013

Vid den här tiden på året är det säkert många av er som har ett gäng tomater hemma från trädgårdsodlingen. Att göra egna soltorkade tomater är mycket enklare än vad det låter. Vi snappade upp ett bra recept på bloggen Matgeek.se. Perfekt för oss som är löjligt förtjusta i soltorkade tomater men inte har lust att lägga pengar på dyra små burkar i affären.

Så här går man till väga:

  • Sätt ugnen på 80 grader.
  • Ta ett gäng tomater, skölj av ordentligt och halvera dem.
  • Placera dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt och stoppa in i ugnen.
  • Stäng luckan, men skjut in ett bestick mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt.
  • Låt stå tills de dragit ihop sig och blivit sega. Se upp bara så de inte blir fnösketorra.
  • Ta några små burkar och fyll med ordentligt med tomater som varvas med olivolja och till exempel svartpeppar, basilika, rosmarin, timjan, vitlök eller kanske lite chili.
  • Ställ svalt och låt dra några dagar innan du använder dem. Mina klarar sig flera månader. Om de har blivit dåliga så syns det tydligt. Se bara till att de är helt täcka av oljan. Alternativt kan man torka dem tills de är fnösketorra och därefter förvara dem i en burk som de är, utan olja. När de sen ska användas låter man dem mjukna i olja ett tag eller lägger dem i en sås.

soltorkadetomater1

Bild lånad av Matgeek.se

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »




© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.