Mat & dryck

Miljövänliga kräftor, finns det?

1 Kommentar 09 augusti 2013

Nu är tiden då kräftkalas står på agendan i många svenska hem. Men tyvärr är det inte helt bekymmersfritt att välja miljövänliga kräftor. Vad är egentligen bäst ur en miljösynpunkt? Nyuppfiskade och hemkokta flodkräftor eller snabbupptinade kräftor från andra sidan jorden. I en artikel i DN för något år sedan försökte man få lite klarhet i detta. Kortfattat kan man säga att det man kom fram till var att de enda miljömärkta kräftor som finns att köpa är burfiskade havskräftor. Men det är ett dyrt alternativ och kanske inte det man i första hand tänker sig till kräftskivan. Så, vad ska man välja?

Ska man välja miljömässigt rätt gör de svenska kräftorna minst klimatpåverkan med kortare resor från fiskeställe till kokning och till butik. Men svenska flodkräftor är rödmärkta av WWF för att arten är hotad. Vill du ändå köpa flodkräfta är det viktigt att kolla upp att de kommer från vatten som vårdar kräftans bestånd på ett bra sätt och säkrar tillväxt.

Läs mer om kräftornas miljöpåverkan i DN:s artikel och på WWF’s hemsida.

kräftskiva-2012

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Artikeln har 1 kommentar

  1. Erik B skriver:

    Kokt kronärtskocka skulle kunna serveras på en ”vegetarisk kräftskiva” ;) För min del blir det nog två kräftor och resten pillande med kronärtskocksblad… (Fast man kanske ändå landar i att ”svenska nubbar kräva dessa kräftor”?)


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.