Guider

Gästinlägg: Att återanvända eller återvinna – det är frågan!

0 Kommentarer 08 maj 2013

Idag är vi stolta att presentera vår allra första gästbloggare! Julia Sandström är Sverigechef för TerraCycle, som sysslar med återanvändning & återvinning i alla dess former. Här delar Julia med sig av sina tankar om just detta.

Slide1Återvinning är något som har funnits i Sverige sedan tidigt 80-tal då pantning av aluminiumburkar drog igång i affärer. Idag är pantsystemet något av det mest populära då 73-92 % av alla plastflaskor som kommer ut på marknaden går till återvinning. Men fortfarande finns det saker som man kanske inte tror kan återvinnas eller återanvändas och som då slängs i soporna. Faktum är att man faktiskt kan återvinna allt, om rätt infrastruktur finns, och det är vårt jobb här på TerraCycle att bevisa detta och även utbilda om hur man kan återanvända föremål.

Vi som jobbar här på TerraCycle ser till att saker som inte återvinns idag i det nuvarande återvinningssystemet, faktiskt återvinns. Vi har hittat lösningar på de mest komplicerade sakerna och återvinner därmed nu värmedryckskapslar, pennor, barnmatsförpackningar, godispapper, schampoflaskor, blöjor och till och med fimpar! I Sverige kan man, utan kostnad, skicka in de tre förstnämnda då vi arbetar med BIC, Ella’s Kitchen och TASSIMO. När man skickar in sitt insamlade skräp, gratis, får man dessutom pengar i retur som man kan skänka till en valfri välgörenhet.

Förutom att vi ser till att saker och ting återvinns är en viktig del av vårt arbete att visa att man även kan återanvända, att man kan ta en förpackning eller sak och göra något nytt av det, utan att förändra det allt för mycket. Därför tar vi t.ex. material från Ella’s Kitchen som ännu inte blivit förpackningar kanske p.g.a. tryckfel och syr sedan om detta till fina lunchväskor. Detta bevisar att man kan göra i princip vad som helst av något som man tror är skräp.

Trenden att återvinna ökar

Vi här på TerraCycle har sett att trenden att återanvända har ökat de senaste åren och nu sprudlar internet av roliga idéer och rekommendationer på vad man kan göra av gamla stövlar, burkar, flaskor, toalettrullar etc. Denna trend tycker vi är riktigt kul och vi älskar att dela med oss av saker som vi hittar men även gör själva.  Så varför inte göra som oss och skruva fast gamla bord på väggen som sedan kan agera hyllor?

Till sist vill jag berätta att våra insamlingsprogram har utrymme för fler insamlare, så gå gärna in på vår hemsida om du använder dig av pennor, barnmatsförpackningar eller TASSIMO-värmedryckskapslar så hjälper vi dig mer än gärna att återvinna dessa. Slutligen uppmanar jag er alla att se om något ni hade tänkt slänga faktiskt kan användas till något annat.

Psst! Vill du också gästblogga om miljörelaterade ämnen hos oss? Maila redaktionen@enlagomdosgront.se

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.