Guider, Hem & inredning

Så minskar du gräsklipparn’s miljöpåverkan

0 Kommentarer 05 april 2013

Nu börjar vi äntligen kunna urskilja lite gröna skiftningar under snötäcket. Det dröjer nog inte allt för länge innan våren blommar ut. Därför är det hög tid att börja kika på hur gräsklipparen mår efter en lång vinter i garaget. Briggs & Stratton delar med sig av en mängd tips på hur du kan minska din gräsklippares miljöpåverkan.

Köp rätt gräsklippare

En Svanenmärkt gräsklippare garanterar att den uppfyller höga krav för avgasutsläpp, vibra­tioner och buller samt att de kemikalier som används vid tillverkningen är utbytta till mindre miljöbelas­tande. Dubbelkolla gärna att gräsklipparen även har en så kallad miljömotor med teknik som reducerar de evaporativa utsläppen av bensinångor när motorn inte är igång.

Använd alkylatbensin

Om gräsklipparen tankas med så kallad alkylatbensin istället för vanlig bensin minskas utsläppen av de mest skadliga kolvätena med 99 procent.Om man ändå tankar med vanlig bensin är det viktigt att se till att den är ren och färsk och att aldrig blanda olja i bensinen.

Hantera bränslet på rätt sätt

Köp inte hem mer bränsle än vad som går åt på 30 dagar så att det håller sig färskt. Ju mindre bränsle man har stående, desto mindre ångor avdunstar från dunken. Tanka inte fullt, utan lämna utrymme för att tillåta expansion av bensinen utan att den rinner över. Genom att använda en spillfri bränsledunk och tratt motverkas onödigt bränslespill och utsläpp av ångor. Dessutom kan man minska förångningen av bränsle genom att undvika att förvara bränsledunken i solen.

Serva gräsklipparen

Det är viktigt att sköta om sin gräsklippare. Håll klippkniven vass, undersidan av klippdäcket rent och motorns gångtid till ett minimum. Regelbunden egen service med servicesatser (eller utfört av fackhandlare) kan minska utsläppen från gräsklipparen med upp till 50 procent och bränsleförbrukningen med upp till 30 procent. Chansen att gräsklipparen klipper bättre och håller längre ökar också vid regelbunden service. OBS! Ta alltid av tändhatten innan du servar gräsklipparen.

Checklista för vårservice av gräsklipparmotorn:

  • Byt olja i motorn: För optimal funktion av gräsklipparen bör oljan bytas minst en gång per säsong (eller efter var 25:e timmes användning om gräsklipparen används väldigt mycket).
  • Byt tändstift: För att få en konsekvent enkel start, byt tändstift varje säsong (eller var 100:e timme beroende på vilket som inträffar först).
  • Byt ut luftfiltret: Följ instruktionerna på förpackningen av det nya luftfiltret.

klarar-klippning-av-mycket-hogt-gras-2f888133

Text: Josefine Grahn, redaktör

Utvalda vänner

ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.