Då var det äntligen dags för påsken att göra intåg! En riktigt mysig helg tycker vi. En tradition i vårt hem varje år är den traditionella påskäggsfärgningen. En fantastiskt rolig aktivitet, både för vuxna och barn. En hel del väljer dock att färga äggen med färg som både är giftig för miljön och för barnen. Detta tycker vi är himla onödigt, därför vill vi tipsa om helt naturliga ”färgämnen” som ni allra flesta garanterat har hemma i skafferiet.
Färgämnen:
Gul: 1-2 msk gurkmeja
Ljusgul: skal från gul lök
Rödbrun: skal från röd lök
Blå: 1 dl frysta blåbär
Så här gör du:
- Stoppa varje ägg i en strumpa, ex. knästrumpor. Stoppa i färgämnet, ex. skal av rödlök. För att få fina mönster på äggen kan du även stoppa i ex. blad från krukväxter, blommor, dill osv. Bara fantasin sätter gränser! Dra åt strumpan och gör en knut. Klipp av, gör en knut i ändan, stoppa in nästa ägg osv.
- Sätt på en kastrull med vatten och lägg i färgämnena. Låt dessa koka ihop några minuter innan äggen läggs i.
- Koka äggen i ca 6 minuter. Låt sedan äggen ligga kvar minst en timme. Färgen bli intensivare ju längre de ligger i!
- Klipp av strumpan och ta ut äggen. Sedan har du helt naturligt vackra ägg till påskbordet!
Lycka till!
Text: Josefine Grahn, redaktör. Bild lånad av: www.pickipicki.se
Blå ägg får man också genom att låta dem ligga i kokt rödkål över natten. :)
Tack för tipset! :)