Hem & inredning

Dammsugare ska bli elsnålare och städa bättre

1 Kommentar 19 mars 2013

Om ett år finns ett tak för hur mycket el en dammsugare får dra. Samtidigt kommer regler för hur bra de ska dammsuga och hur mycket de får bullra. Det har nu EU röstat igenom enligt Energimyndigheten. Ett steg i rätt riktning tycker vi på En lagom dos grönt.

Dammsugare finns i nästan alla hem och även om varje apparat inte drar så mycket energi, så blir den totala energianvändningen för dammsugare ändå stor. Ekodesign och energimärkning för dammsugare förväntas spara 19 terawattimmar (TWh) årligen i EU från 2020. Det kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som förra året var 142 terawattimmar. För att snabbt få ner elanvändningen hos dammsugare har nu EU röstat igenom nya ekodesignkrav för dammsugare, samtidigt som det nu också ställs krav på hållbarhet. Kraven reglerar maxeffekt och energianvändning per år. I beslutet finns även mininivåer på funktion som en dammsugare måste uppfylla, som dammupptagningsförmåga och maximal tillåten ljudnivå.

Energimärkning

Även energimärkning på dammsugare ska antas inom kort. Energimärkningsetiketten talar om årlig energianvändning, ljudnivå, dammupptagning på matta och hårt golv samt filtreringsförmåga. Energimärkningen ska vara till stor hjälp för oss konsumenten när det är dags att köpa ny dammsugare. Symbolen gör det lättare att jämföra både energianvändning och prestanda mellan olika märken.

Både energimärkningen och ekodesign för dammsugare börjar gälla om drygt ett år, den 1 september 2014. Vad tycker ni om de nya reglerna? 

electrolux

Utvalda vänner

ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Artikeln har 1 kommentar

  1. Cosmoskitten skriver:

    Ganska fel ute av EU.

    Kräv att försäljarna redovisar viktiga data som reningsförmåga, sugeffekt, ljudnivå, etc, istället.


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.