Hem & inredning

Solceller – en strålande idé!

3 Kommentarer 07 mars 2013

Går du i solcells-tankar? Vi blir bara fler och fler som satsar på att producera miljövänlig el med hjälp av ett helt eget solcellssystem. I veckan fick vi veta att BAUHAUS har lanserat en helhetslösning för energiproduktion till villor och fritidshus. Det innebär att vi nu kan försörja vårt boende med miljövänlig och prisvänlig el i ett skräddarsytt paket, som inkluderar både produkter och installation. 

Hur fungerar det?

Tack vare satellitbilder blir lösningen enkel då man kan se husets placering och storlek utan att fysiskt behöva besöka platsen. Genom att analysera antalet soltimmar i förhållande till läget och takets lutning fastställs antalet solpaneler.

Solpanelerna har en kapacitet på 4 eller 6 kilowatt. Vilken styrka som väljs beror på behovet och möjlig yta, ett obebott fritidshus som endast ska hålla plusgrader under vinterhalvåret kräver ofta mindre kapacitet än ett året-runt-boende. Elen kan både förbrukas i hushållet eller säljas vidare till elföretaget. BAUHAUS tanke med detta är att det ska bli enkelt för privatpersoner att producera egen miljövänlig el. Strålande! eller vad säger ni?

Fakta om solceller

Tvärtemot den allmänna uppfattningen är en kall vinterdag lika gynnsam för elinsamling som en sommardag beräknat per soltimme. Det beror på att kiselplattorna fungerar bäst under kyla vilket passar det nordiska klimatet. Den idealiska placeringen på solplattorna är åt söder med en lutningsvinkel på mellan 30 till 40 grader.

 • Hur fungerar solpaneler?

Solpaneler omvandlar solenergi till likström. Likströmmen som panelerna genererar omvandlas av invertern till växelström. Elektriciteten som produceras konsumeras antingen direkt av apparaterna i hushållet, eller om det produceras mer än vad som behövs säljs elen vidare till elnätet.

 • Behöver solpanelerna direkt solljus?

Panelerna producerar energi av dagsljus, vilket betyder att det inte behöver direkt solljus utan fungerar bra även under molniga dagar.

 •  Vad händer när solen gått ner?

Solpanelerna producerar ingen el när det är mörkt. Under natten tas el från elnätet som vanligt. I bland krävs bygglov. Kontrollera med kommunen om det krävs bygglov för att installera solceller på fastigheten. Detta skiljer sig från kommun till kommun.

Solcellssystemet från Arctus Sunna finns tillgängligt i BAUHAUS butiker 6 mars 2013.

a3e9ac523f57d6a1_400x400ar

Av: Josefine Grahn, redaktör

Utvalda vänner

ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Artikeln har 3 kommentarer

 1. Owe Lundgren skriver:

  Hej. Om jag lyckas ha 40 grader taklutn. direkt söderläge, hur många kWh produceras då per år som jag kan kvitta mot köpt el och till vilket pris. Vattenfall elnät, bundet 1 elpris 40 öre/kWh, de rörliga kostnaderna är ca 1.20 kr.

 2. Josefine, En lagom dos grönt.se skriver:

  Detta kan vi tyvärr inte svara på, hänvisar din fråga till BAUHAUS istället :)

 3. Husvagnhusbil.se skriver:

  Gammal tråd, men det skulle vara kul att höra hur det gått med solceller till villor (försäljning av mindre paket direkt till privatpersoner).

  / http://www.husvagnhusbil.se


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.