Hem & inredning

Få hemmet rent, utan kemikalier

3 Kommentarer 09 oktober 2012

Att undvika kemikalier i vardagen kan ibland vara en utmaning, speciellt när det kommer till städning. Många rengöringsmedel innehåller kemikalier, som visserligen gör rent, men som samtidigt är skadliga för oss. Vi har samlat ihop ett gäng med bra rengöringsalternativ som varken är skadliga för dig eller miljön. Dessutom kan du säkerligen hitta många av dem i skafferiet!

Såpa

Såpa är bra till mycket mer än att bara rengöra golven. Du kan faktiskt använda det i hela hemmet. Rengör ugnen genom att smörja in med såpa, hetta upp till 100 grader och sedan tvätta ur med en svamp när den svalnat. Att koka upp vatten med lite såpa i kan också hjälpa till att rengöra brända kastruller. En klick koncentrerad såpa gör även diskbänken skinande ren. Tänk på att välja miljömärkt såpa!

Citron

Citron har många bra egenskaper, förutom att smaka utsökt till räkbuffén. Dela en citron på hälften och gnid diskhon och diskbänken ren. Citron är också effektivt för att få bort kalkbeläggningar i duschen. Fukta salt med citronsaft och låt verka över natten innan du sköljer av. Eller varför inte ge mikron en uppfräschning? Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut, och torka bort all smuts.

Bikarbonat

Med bikarbonat fixar du stoppet i avloppet utan problem. Häll i en halv deciliter bikarbonat och en halv deciliter vitt vin eller ättika, låt blandningen verka en stund och spola sedan med hett vatten. Du kan även använda bikarbonat för att rengöra tvättmaskinen genom att köra maskinen utan tvätt med en halv deciliter bikarbonat istället för tvättmedel.

Ättika

Ättika är ett bra rengöringsmedel för toaletten. Häll i en rejäl skvätt med ättika (24%), låt stå över natten, borsta och spola – klart!

Vatten

Med helt vanligt vatten kommer du långt! I många fall använder vi rengöringsmedel helt i onödan. Luktar disktrasan surt? Släng den inte! Koka upp den med vatten i en kastrull och den blir som ny. Har du fått stopp i rören brukar en hink kokhett vatten lösa upp det mesta. Äger du en microfibertrasa räcker det oftast med vatten för att få rent. Saknar du en härlig, ren doft kan du tillsätta några droppar ekologisk eterisk olja.

Av: Josefine Grahn, redaktör

Utvalda vänner

ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Artikeln har 3 kommentarer

 1. L skriver:

  Hej! Bra artikel, men den skulle bli ännu bättre om ni korrläste den en gång till.

 2. Bernadette skriver:

  Hej!
  Bra tips, tack, ättika är ett av dem jag fick hemifrån!
  Såg att några undrar om tvättnötter på din FB…kan inte låta bli att berätta för dig att de finns just nu till lite billigare på min sida :). Om du misstycker är det bara att ta bort mitt inlägg.
  En varm hälsning,
  Bernadette

 3. Kerstin Lennartsdotter skriver:

  Jättebra tips! Ättika i toan, köper inga toarengöringsmedel sedan 1 år tillbaka.
  Jag använder också citronsyra, kan köpas billigt i stora kryddpåsar. Bra att ta bort olika fläckar med i köket. T ex missfärgade skärbrädor.Fukta, strö på och låt verka en stund sedan tvätta bort och det är fläckfritt igen :).


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.