Mat & dryck

Koka egen ekologisk sylt

0 Kommentarer 26 juli 2012

Visste du att det är trendigare än någonsin att koka egen sylt? Framförallt är det den yngre generationen som fått upp intresset för hemmagjord sylt. Vi burkar själva göra det minst en gång per år och fylla upp skafferiet med ett gäng burkar. Ur miljösynpunkt är det toppen och samtidigt sparar du några slantar. Dessutom är det ju faktiskt riktigt kul och man kan göra sin egen härliga blandning. Är du också sugen på att slänga ihop din egengjorda specialsylt så har vi samlat ihop en del tips som är bra att ha med sig.

Rena burkar – Rena och täta burkar gör att sylten håller längre. Börja med att diska dem ordentligt. Ställ dem sedan på en plåt eller ett galler i en kall ugn och låt den gå upp till 100 grader, låt sedan burkarna stå inne i 15 minuter. Locken kan du lägga i kokande vatten några minuter. Sen har du rena och bakteriefria burkar!

Inga dubbla satser – Gör aldrig dubbla satser sylt. Tillräckligt med mängd vatten hinner inte ånga av och sylten eller marmeladen stelnar inte.

Råvaror – Välj råvaror av bästa kvalitet. Ju mer ekologisk ju bättre och godare sylt får du. Det allra bästa är ju självklart om du kan plocka bären direkt från din egen trädgård, eller grannens för den delen!

Rensa – Ta bort skadade eller angripna bär och frukter.

Skumma noga –  Skummet innehåller bakterier och mögelsvampar.

Fulla burkar – Fyll burkarna ända upp till kanten så att så lite luft som möjligt finns kvar.

Av: Josefine Grahn, redaktör

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.