Guider

Grilla grönare i sommar

2 Kommentarer 25 juni 2012

Grillsäsongen är minst sagt i full gång och många av er har förmodligen grillat många gånger redan i år. Vi grillar gärna och ofta och därför är vi noga med hur vi grillar. Det finns faktiskt mycket du kan tänka på när du grillar för att minska miljöpåverkan. Vi delar med oss av våra bästa grilltips som gör grillningen lite grönare och godare.

Skippa engångsgrillen

Även om den kanske kan kännas smidig ibland så är den en riktig miljöbov och sopsorteras ofta helt fel. Varför inte istället investera i en liten mini-klotgrill?

Tänd grillen rätt

Det finns olika klimatsmarta sätt att tända grillen på:

  • Skorstenständare, det allra miljösmartaste sättet att tända grillen på. Det är ett metallrör som med hjälp av tidningspapper snabbt ger glöd åt kolen.
  • Grilltändare, en eltändare som du bara pluggar in i närmsta kontakt och tar bort när kolet fått glöd

Undvik tändvätska. Du sparar pengar och samtidigt slipper du oroa dig för att det som ligger på grillen kommer smaka kemikalier.

Använd SIS och FSC-märkt grillkol

Den SIS och FSC-märkta kolen innebär att trädet som används för att framställa kolet inte är kemiskt behandlat och kommer från skogar som skötts på ett ansvarsfullt sätt. Vi rekommenderar Skogens grillkol (som dessutom tillverkas i Sverige). Finns att köpa hos ex. Clas Ohlsons.

Satsa på mindre kött och mer grönsaker

Ekologiska grönsaker är både gott och nyttigt och har en mindre klimatpåverkan än kött. Vi brukar grilla majskolvar, paprika, lök och zucchini, en riktig höjdare!

Använd ekologiska ingredienser

Självklart är det absolut bästa att endast använda ekologiska ingredienser när du grillar. Ju mer ekologiskt ju bättre. Och ekologiska varor är ju faktiskt oftast mycket godare.

Av: Josefine Grahn, redaktör


Artikeln har 2 kommentarer

  1. Jag hittade precis hit till ”En lagom dos grönt”. Så många bra tips och artiklar! Jag gillar’t och lägger till en länk på min sida :)

  2. Redaktionen skriver:

    Vad kul att du gillar oss! Tack så mycket :)


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.