Mat & dryck

Ät upp ditt ogräs

0 Kommentarer 13 juni 2012

Visst är det otroligt trist att rensa ogräs? Det tyckte vi också tills vi kom på att vi faktiskt kan få användning för ogräset. Efter att ha gjort lite efterforskningar upptäckte vi att vi har en hel middag hemma i vår trädgård. Nu vill vi dela med oss av våra ogräsfavoriter som du kan hitta ute i naturen i sommar.

Kirskål

Kirskålen är bäst att äta när bladen är helt nykläckta, ljusgröna och blanka. Den kan ätas både kall och varm. Riktigt bra är den i sallader och såser då den unika smaken verkligen kommer fram.

Nässlor

Nässlor är otroligt näringsrika och innehåller bland annat A-vitamin, kisel, kalk och järn. Dessutom anses nässlorna stimulera ämnesomsättningen. Du kan t.ex. byta ut degvätskan mot nässelsoppa när du bakar bröd, eller varför inte smula ner torra blad i brödet. Vatten från nässlor som legat i blöt över natten är kväverikt och bra att gödsla rabatterna med.

Ängssyra

Ängssyra är mycket rik på c-vitamin och kan användas till mycket. Den är mycket god i sallader, i soppor, i puréer, eller varför inte göra en ängssyresorbet! Kort sagt kan ängssyran användas till det mesta.

Harsyra

Harsyrans blad är ätbara och har en syrlig smak. De kan användas som citrusliknande komplement i sallad eller som smakförstärkare till sås. Som barn plockade vi ofta bladen på harsyran och åt direkt. Även blommorna kan användas på samma sätt som bladen. Ett tips är också att använda dem som en vacker dekoration i sallader.

Maskros

Maskros är perfekt att använda som vanlig sallad. Faktum är att maskrosen innehåller över tre gånger mera protein, fem gånger mera fett, fyra gånger mera kolhydrater, fyra gånger mera kalcium, fem gånger mera fosfor, fyra gånger mera järn, sju gångermera vitamin B1, sex gånger mera niacin, tre gånger mera C-vitamin och tolv gånger mera A-vitamin än den odlade salladen.

Svinmålla

Svinmållan har två slags frön: bruna med mjuka skal som gror samma år och svarta frön med hårt skal som gror under något av de kommande åren. Svinmållans blad kan användas på samma sätt som spenat men innehåller faktiskt dubbelt så mycket C-vitamin.

Av: Josefine Grahn

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.