Blogg

Hur sopsorterar man rätt?

4 Kommentarer 11 april 2012

Med små enkla medel kan man gå långt! Hur sopsorterar man rätt är frågan och det är inte alltid uppenbart hur man gör, därför har vi tipsen.

Tips

 • Förpackningarna som man lämnar till återvinningen ska vara tomma och rena. Om en förpackning består av flera olika sorters material så dela upp förpackningen och lämna delarna i rätt behållare. Om det inte går att dela förpackningen så sortera efter det material förpackningen främst består av.
 • Glasförpackningar lämnas som glasavfall. Sortera färgat och ofärgat glas var för sig. Tänk på att dricksglas, keramik eller porslin inte får sorteras som glas.
 • Flaskor med pant, återvinns i närmaste matbutik!
 • Metallförpackningar som konservburkar, kaviartuber, aluminiumfolie, hållare för värmeljus, kapsyler och lock av metall sorteras i metallbehållarna.
 • Pappersförpackningar som mjölk- och juice förpackningar, pastapaket, mjöl- och sockerpåsar, toapappersrullar, papperskassar, wellpapp och omslagspapper ska lämnas i behållarna för papper.
 • Plastförpackningar som plastburkar, bärkassar, tuber, sugrör, lock, frigolit och plastfolie ska läggas i plastförpackningar. Pulkor, tvättkorgar, plastmöbler m.m. lämnas som grovsopor.
 • Tidningar och annat papper placeras i  återvinningsbehållare för tidningar. Plastomslag och påklistrade reklamlappar tas bort innan trycksaken ska placeras i behållaren för tidningar!
 • Farligt avfall så som batterier, färg, lösningsmedel, kemikalier, och ska tas hand om speciellt i återvinningscentraler, där man lämna in sitt farliga avfall.
 • Läkemedel lämnas till apoteket.

För mer information klicka här: www.sopor.nu

Av: Irena Aracic, redaktör


Artikeln har 4 kommentarer

 1. Hillebil skriver:

  var kan man köpa dessa sorteringskassar?

 2. Mikael skriver:

  Hej!

  Fin hemsida! Jag vill också veta var jag kan köpa dessa sorteringskassar? Tacksam för svar!

  Med vänlig hälsning
  Mikael

 3. Harriet skriver:

  vart slänger jag begagnade latexhandskar vi använder i vården? Det är väl inte plast?


Trackbacks/Pingbacks

 1. Sanne skriver » Ja, men allt det andra då? Om återvinning. - 11. apr, 2012

  […] En lagom dos grönt har gjort ett blogginlägg om sopsortering. […]

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.