Mat & dryck

Glad eko-påsk

0 Kommentarer 05 april 2012

Att påsken snart är här är svårt att tro, den kom något snabbare detta året kändes det som än tidigare. Affärerna är fyllda med påskägg och olika påskdekorationen, barnen och vuxna har ledigt och släkt som inte har träffas på länge ska återigen samlas. Kan man fira påsken lite grönare? Vi undersökte saken och här nedan finns lite påskhistoria och gröna tips.

Påskäggets historia

Traditionen att äta ägg till påsk finns över hela världen. Ägget är en symbol för liv. I det gamla kristna påskfirandet skulle man fasta fyrtio dagar före påsk. Dagen efter fettisdagen, på askonsdagen, började fastan och då skulle man avstå från bland annat ägg och kött fram till påskdagen. När fastan var slut firades det med ägg. En annan god anledning att äta ägg på påsk var att hönorna satte igång att värpa igen efter vinteruppehållet.

Äggprickning

Till påsken hör också lek och bus för både vuxna och de små krabaterna. Den mest kända äggleken är äggprickning som går till på detta viset: man har varsitt ägg och stöter ändarna mot varandra. Den vars ägg går sönder först förlorar.

Tips för att fira en grönare påsk

  • Ät ekologiska ägg.
  • Köp begagnade påskägg.
  • ”Måla” äggen med hjälp av lökskal. Gul lök ger äggen gul färg och skal från rödlök ger äggen röd-brun färg.
  • Lägg i lökskalen en minut innan äggen ska i. Äggen färgas med hjälp av skalen och bedöm själva hur lång koktiden ska vara beroende på hur lös eller hårdkokt ni vill ha era ägg! Jättebra tips som min mamma kör på varje påsk!
  • Köp ekologiskt godis, finns exempelvis på ekogarderoben.se
  • Till påsken hör även lekar: stäng av alla apparater och lek tillsammans både vuxna och små.
  • Köp så mycket ekologisk mat som möjligt inför påsken.
  • Njuta av ledigheten och tillbringa den med nära och kära.
Av: Irena Aracic, redaktör


Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.