Hem & inredning

Energidisplay gör den osynliga elen synlig

0 Kommentarer 23 juli 2011

Det talas mycket om att spara energi och inte minst vi har tipsat om olika sätt att minska energiförbrukningen, både för miljöns och för plånbokens skull. Problemet är bara att energi är så svårt att se och därför kan det också vara svårt att veta vad som egentligen drar mest energi.

En lösning är att installera en energimätare med en lite skärm som visuellt kan visa hur mycket energi man gör av med och hur förbrukningen förändras över tid. I snart fyra månader har vi levt med en energimätaren Eliq och erfarenheterna är mycket positiva.

Installationen är enkel – man fäster en liten indikator på husets elmätare som strax börjar sända data till den lilla skärmen. (Tyvärr funkar den inte i lägenheter där elmätaren sitter utanför lägenheten – räckvidden blir helt enkelt för lång.) Snart kan man börja jämföra förbrukningen med tidigare dagar, veckor, och månader allt eftersom tiden passerar och den lilla skärmen kan också avgöra om förbrukningen är på väg åt rätt håll eller inte. Det är extremt användarvänlig och det är lätt att bläddra mellan menyerna på pekskärmen (på deras sajt kan man testa funktionaliteten. Förutom att göra schablonberäkningar av co2-utsläpp kan man genom att ställa in det aktuell elpriset kan den dessutom räkna ut hur mycket elen kostar och man sparar.

Redan efter några dagar började vi få en känsla för vår förbrukning på ett sätt vi inte haft tidigare. Vi insåg att spikarna i förbrukningen förmodligen berodde på att varmvattenberedaren gick igång och genom att sänka temperaturen på varmvattnet någon grad kunde vi också minska förbrukningen. Och så har det fortsatt. Golvvärmen i badrummet är justerad, elementens topptemperatur avhyvlad och det känns som en sport att spara energi. När mätaren visar rekordlåg förbrukning överraskas vi av ett lyckorus – elsparandet har blivit sport.

Pris: ca 2420 kr hos Energibutiken.

Utvalda vänner

ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.