Blogg, Guider

Läsarnas bästa gröna semestertips

0 Kommentarer 21 juli 2011

Den största påverkan när det gäller semestern är naturligtvis hur och var man semestrar. Genom att försöka åka tåg istället för bil, hyra segelbåt istället för motorbåt eller genom att semestra på nära håll kan man göra semestern snällare mot miljön. Men när man väl är på semester – vad kan man göra då? Vi bad våra läsare på Facebook och Twitter att dela med sig av sina bästa gröna semestertips, i det lilla. Här är några av våra favoriter:

 • Sätt fönsterna lite på glänt för att åstadkomma tvärdrag i huset eller lägenheten. Det sänker temperaturen i huset och gör att du slipper använda fläktar, luftkonditionering eller annat som drar energi.
 • Torka all tvätt utomhus.
 • Snickra leksaker och lekplatser med barnen istället för att köpa plastleksaker. (Fina tips här).
 • Ät mindre
 • Använd eltändare eller tändskorsten istället för tändvätska när du grillar. (Vi har samlat fler tips på hur man grillar grönare här.)
 • Säg stopp till alla expediter, som försöker stoppa ner de där små småsakerna man köpt i en liten plastpåse, som man ändå inte kan använda till något sedan. (Här är våra bästa råd när man ska välja en shoppingkasse man kan använda flera gånger).
 • Frys vatten i en pet-flaska (halva flaskan ungefär). Fyll upp med vatten, du får kallt vatten och en frysklamp på köpet.
 • Ta till vara maten som växer i skogen och det orensade grönsakslandet. (Kloka tips på gröna och goda drinkar av ogräs finner du här.)
 • Läs om gamla böcker ur bokhyllan på landet istället för att köpa nya.
 • Lukta o smaka på mat o dryck innan du slänger, mycket håller flera dagar efter bäst före-datumet.Många butiker säljer dessutom mat med kort datum billigt så här på sommaren. (Läs mer här.)
 • Skaffa glassmaskin är ingen dum idé. Man slipper åka till affären och man slipper all plast.
 • Försök att inte köpa några nya grejer under sommaren utan handla kläder och nödvändigheter på loppisar. Att leva enkelt är ju lättare på sommaren och då kanske man kan anstränga sig lite extra. Sedan finns ju så mycket gratis-kul att göra att konsumtion känns överflödig.

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.