Mat & dryck

Banta skafferiet – ät det du redan har hemma. Vi ger dig tipsen.

2 Kommentarer 13 januari 2011

Hur lätt är det inte att lägga med ett extra paket av något när man handlar i mataffären? Man funderar på om man inte ekokaffet är på väg att ta slut hemma och lägger ett extra paket i korgen, fast paketet hemma är oöppnat. Eller knäckebröd. Eller nudlar. Eller konserver. Och så står produkterna där, blir gamla, får fler oöppnade kollegor i lådan innan vi upptäcker att några passerat bäst-före-datum.

Tyvärr slänger vi onödigt mycket av den mat vi köper hem, främst av den vi lagar, men också av den vi lagrar. Kanske kan du samtidigt ändra din inställning så att du bara köper det du vet inte finns hemma. Låt saker ta slut – det är inte hela världen.

Ett sätt att både minska på svinnet och också på utgifterna kan därför vara att köra en  nu-bantar-vi-skafferiet-kampanj hemma under två veckor och satsa på att äta det du redan har hemma.

Ät upp de tre förpackningarna nudlar (en gång soppa, en gång som wok och den tredje gången funkar de breda nudlarna som spagetti till den där köttfärsåsen du frös in men ännu inte gjort slut på). Även om det är mer jobb än pulverkaffe – upptäck hur gått riktigt kaffe är igen (eller ta med förpackningen till dagis som en present till personalen). Var inte så kinkig med etiketterna på de konserverade tomaterna. Hela tomater funkar i en sås där hackade efterfrågas – det är ju bara att hacka dem själv. Upplev smaken av barndom och gör slut på den där fruktkonserven – om du är riktigt snäll kanske det är du som får det enda röda bäret vi längtade efter så mycket som barn.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Artikeln har 2 kommentarer

  1. Jag håller fullkomligt med om att man bör tänka på att inte slänga maten utan både tillaga och förvara den på så vis att den håller. Dock finner jag tanken att endast köpa hem saker man inte har i hemmet något onödigt.

    TID är något som är betydelsefull för vår familj, och att bränna ett par timmar i veckan på att gå i mataffärer är inte ett alternativ. Inte nog med det – att åka BIL till affären som många gör är ju inte speciellt miljövänligt. Här hemma storhandlar vi en gång i månaden. Med inköpslistan i handen köper vi flera paket av saker vi behöver, dock inhandlas mejerivaror ungefär en gång i veckan.

    Jag anser i likhet med er att det har med inställning att göra – om man planerar sin mat behöver man inte slänga den, hur många paket man än köpt på sig.

  2. Sofie skriver:

    Ni är grymma! Älskar alla era härliga tips :)


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.