Blogg

Fixa julklappar utan stress

1 Kommentar 05 december 2010

Det är redan andra advent och nu har den dragit igång, den där månaden då handeln slår rekord år efter år och det är lätt att själv snärjas in i klappjakten som kamoufleras i guld och rött. Vi har satt samman några julklappstips för dig som vill undvika stressmomentet av julhandeln och hetsen att köpa många klappar. Ja, för taktiken är att ge bort något du redan har, eller köpa få klappar med kvalité för att sen kunna luta dig tillbaka framför en brasa och umgås med dom du gillar allra mest. Det är väl det julen handlar om egentligen – att helt enkelt få softa lite.

Fördelar

Ju mindre vi konsumerar slit och släng-grejer desto bättre mår miljön. Så köp färre julklappar men om möjligt av bättre kvalité så att dom håller. Och kom ihåg – att köpa begagnat är ofta en genväg till att få bättre kvalitet. Om det inte varit av bra kvalitet från början hade det ju aldrig hållit för att kunna vara begagnat…

Vad vi tycker

Handla på nätet eller besök varuhusen på ”udda” tider. Förläng lunchen och sköt din julshopping då, och jobba istället igen eventuell förlorad tid på kvällen när vi andra idioter trängs i varma varuhus med för mycket kläder på. Och du, både begagnat och upplevelser är ”så 2010”.

Våra favoriter

Det överlägset bästa tipset vi har är att ge bort något vi redan äger. Handen på hjärtat – nog skulle en del av de saker du äger kunna glädja någon annan i din närhet ännu mer? Det där fotot vi köpte på fotohögskolans slututställning men som inte hittat sin plats, eller den där fina flaskan champagne som legat och väntat på ”det rätta tillfället”? Det är nu! Slå in tavlan i ett fint band (se tips om band till höger), klä flaskan med en fin gammal julkula och ge bort dem tillsammans med berättelsen om hur du köpte dem. Du kommer bli överraskad över hur uppskattade de blir. Men så är det ju också tanken, snarare än priset, som räknas.

  • SKÖNA BEHANDLINGAR FÖR KROPP OCH SJÄL Nej det behöver inte kosta skjortan. Antingen erbjuder du att göra behandlingen själv, eller så köper du ett presentkort på en salong. Fler och fler salonger erbjuder dessutom numera ekologiska behandlingar och produkter så som Moonsun i Gamla Stan där vi själva provat en härlig ansiktsbehandling med helt naturliga produkter.
 Här är några av våra favoriter i storstäderna (där du dessutom kan köpa presentkort på nätet!): Adore i Göteborg: Kräm i Malmö: Moonsun i Stockholm. Googla ”ekologisk behandling” för att hitta  alternativ i andra städer. Pris: från 400 kr och uppåt.
  • MATKORGEN Köp en korg och packa ihop den med härliga smakupplevelser. För ett par veckor sedan tipsade vi om ekologiska ostar, lägg ner ett par av dessa och fyll på med lite päron, paprika, goda kex och en flaska ekologisk must. Pris: från 150 kr och uppåt.
  • DEN KLASSISKA VITA SKJORTAN Ett enkelt val – alltid är den någon som behöver en ny skjorta och The Fair Tailor har blivit en av våra favoriter (läs test här) Självklart är de tillverkade av ekologisk bomull och tillverkade på schysst sätt. Pris: från 499 kr.

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.