Nöje & Resor

Telefoner i byrålådan grön guldgruva

0 Kommentarer 02 december 2010

Vi köper nya telefoner allt oftare. Undersökningar visar att vi byter telefon i snitt var 18:e månad men istället för att sälja eller återanvända våra gamla telefoner hamnar de oftast i en byrålåda.

Vi vet hur det är – man tror att man ska spara den som en reserv men det händer ju aldrig att man kommer ihåg den om den nya skulle pajja. Och så samlar reserverna i lådan. Snabbaste sättet att bli av med en telefon är naturligtvis Blocket men det krävs också lite administration som att lägga upp en annons, svara på några samtal, göra upp om pris och slutligen skicka telefonen.

Ett bra alternativ är Love2Recycle. På sajten får man snabbt upp ett värde på mobilen som legat i byrålådan (min iPhone 2G, 16Mb, i fint skick var värd 968 kr, vilket faktiskt är mer än många liknande telefoner på Blocket). Några dagar senare kommer ett färdigfrankerat kuvert med Posten tillsammans med en överlåtelsehandling som man signerar och lägger i kuvertet tillsammans med telefonen och lägger på brevlådan. Ungefär två veckor senare dyker pengarna upp på det konto jag angivit. (En liten bonus i sammanhanget är också att Plan får 10 kr för varje telefon som lämnas in.)

De telefoner som Love2Recycle tar emot säljs antingen vidare efter en ordentlig genomgång (lugn, inga personliga uppgifter kvarstår) eller demonteras. För att producera en telefon krävs många olika råvaror och mycket energi och genom att återvinna telefoner minskar man deras miljöpåverkan avsevärt. Eftersom de dessutom innehåller  ämnen som kan vara skadliga för människan och miljön är det viktigt att de tas hand om på rätt sätt när de blir avfall. Enkelt, bra och viktigt.

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.