Blogg

Säg nej till räkningar på papper

1 Kommentar 26 november 2010

Under hösten har Elin och jag (Per) delat upp världen mellan oss och jag har flyttat till San Francisco för några månader. Och när man får lite distans från Sverige ser man saker ur ett nytt perspektiv. Att eftersända posten hit tar mellan fem och femton dagar extra. Ingen kan förklara varför det tar så lång tid, men det gör det och enda sättet att få räkningarna snabbare är att gå över till e-fakturor. Men det är en insikt som inte bara gäller oss svenskar utomlands.

Det finns faktiskt ingen anledning att ta emot räkningar via papper och betala dem elektroniskt, när man lika gärna kan ta emot räkningar i digital form. Det finns många fördelar: Det är smidigt (man får fakturorna direkt och slipper kladda med OCR-nummer), säkert (de dyker upp i din nätbank) och miljövänligt (mindre papper). Och hur många sparar egentligen sina fakturor i en pärm hemma, som vi lärde oss när vi var yngre? Nej, då är det mycket bättre att ha alla fakturor samlade och sökbara på ett enda ställe.

För att börja ta emot e-fakturor behöver du bara logga in på nätbanken, leta upp fliken med e-fakturor och sedan anmäla att du kan ta emot e-fakturor till de företag där du är kund. Så gott som alla telefoni, tv och internetleverantörer, många försäkringsbolag, elbolag och renhållningsfirmor kan skicka sina räkningar elektroniskt.

Och du – när du ändå är inne på banken – passa också på att avbeställa dina kontoutdrag. Även den informationen finns ju på din nätbank.

Artikeln har 1 kommentar

  1. eco chic skriver:

    Jag håller verkligen med! Blir så himla irriterad när jag får en extra avgift på fakturan – bättre med elektronisk faktura, även för miljön!


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.