Mat & dryck

En liten, nej stor, dos ost

1 Kommentar 21 november 2010

På en eventuell fråga om vad vi skulle ta med oss till en öde ö kommer svaret ”ost” väldigt högt upp på listan. En bit ost och ett glas rött är bland det godaste som finns både som ett enkelt tilltugg innan middagen, eller istället för någon sötare dessert efteråt. Charkdiskarna svämmar över av olika sorters ost och ibland kan det vara både svårt att välja bland alla sorter och veta hur dom smakar. Här följer därför En lagom dos grönts egen ostguide. Smaka och njut!

Fördelar

En stor fördel när det gäller att väja ost, om du inte har en bestämd uppfattning kring exakt vilken sort du vill ha, är att gå efter prislappen. I alla fall när det är ”extrapris” på ostar med kort ”bästföre-datum”, på så vis hjälper du också till att värna om miljön. På dom större matvarukedjorna är det vanlig att dom just sätter röda prislappar på ostar vars datum går ut inom kort, och dessa röda lappar följer vi likt trafikljus. På så vis provar vi både nya ostar och sparar pengar och på miljön.

Vad vi tycker

Bästa ostbrickan sätter du samman genom att köpa ett par ”mjukostar” till nedsatt pris enligt tipset ovan. Komplettera sedan med en smakrik hårdost som du köper över disk, då kan du prova en skiva innan och hittar rätt smak. Det är svårt att hitta ekologiska och smakrika hårdostar, så är resten av brickan eko-vänlig får en ljuvlig O-ekologisk Comté eller Gruyere smita med. Slutligen behövs en torr blåmögelost som inte är för salt. Slutligen: låt all ost stå framme minst en timme innan den ska serveras, då får den rätt temperatur och konsistens.

Våra favoriter

  • HAMMARBY BLÅ från Väddö Gårdsmejeri. En krämig och mild blåmögelost av Roqueforttyp. Tillverkad av ekologisk mjölk från frigående Fjällkor.Pris: ca 65 kr för 300 g.
  • CASTELLO BRIEOST Ekologisk Mild mjukost med karaktär. (viktigt att den får ligga framme och bli mjuk med rätt temperatur!) Pris: ca 26 kr för 150 g.
  • COMTÉ En smakrik hårdost som får dig att inte vilja äta något annat, trots att den tyvärr inte är ekologisk. Pris: 50 kr för 150 g.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.