Blogg

Världens största manifestation för klimatet ägde rum idag

1 Kommentar 10 oktober 2010

Inför klimattoppmötet i Köpenhamn ordnade organisation 350.org demonstrationer över hela världen för att visa världens ledare att frågan om att minska koldioxidutsläppen var något som engagerade folk i alla länder.

Eftersom manfestationen tyvärr fick liten effekt har man i år valt att göra något mera konkret. Under hela dagen idag har människor samlats för att göra konkreta saker för att minska vår klimatpåverkan under parollen 10/10/10 Global Work Party där namnet indikerar att det både är jobb och kul att minska sin påverkan.

I Aukland i Nya Zeeland hade man en stor fixa-cykeln-dag för att se till att alla stadens cyklar börjar användas igen. I Maldiverna monterade man solpaneler på presidentens residens nu på morgonen. I Kampala i Uganda har det planterats träd medan man i Bolovia organiserat picknicks där maten grillats på en stor mängd nya solugnar som är både effektivare och klimatneutrala.

Totalt ordnas över 7000 aktiviteter i nästan 190 länder över hela planeten vilket gör detta till en av de största klimatmanifestationerna i historien. Även i Sverige har det ordnats aktiviteter på flera platser. En hel del av dessa har Greenpeace stått bakom, då organisationen är partner med 350.org och vi gillade bäst de skojiga blomstermänniskor som dök upp i Stockholms tunnelbana idag och uppmanade människor att bege sig till Sergels Torg för att göra konkreta saker. Det fick nog många att både agera och dra på smilbanden. (Bild från Greenpeace Sverige).

Fotnot: Namnet 350.org anspelar på den nivå av koldioxid i atmosfären som vi måste tillbaka till för att minska risken för långsiktiga klimatförändringar – 350 ppm.

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.