Hem & inredning, Mat & dryck

Omöjligt leva utan avfallskvarn när man väl testat

14 Kommentarer 08 oktober 2010

De senaste månaderna pratas det allt mer om möjligheterna med avfallskvarnar och hur de kan minska till att minska vår miljöpåverkan på olika sätt. Men hur är de egentligen att leva med, i vardagen? Vi är kända för att gå grundligt tillväga när vi testar saker och ju större investering det kan innebära, ju längre testar vi produkterna. Efter att ha levt med en avfallskvarn i köket i mer än nio månader känner vi oss trygga med att kunna ge en bra bild av hur det är i verkligheten.

Det första vi kan konstatera är att det är svårt att förstå riktigt hur bra det är i förväg. Visst, vi läste också rapporter om hur stor del av vårt avfall som är matrester men det är inte förrän man installerat kvarnen som man inser vilken reducering det innebär i praktiken. Som barnfamilj med två små barn, varav ett blöjbarn, hade vi vant oss vid att producera en soppåse om dagen, trots att vi sorterade pappersförpackningar, metall, glas och plast. Efter kvarnen installerade sjönk det till två, ibland tre, soppåsar i veckan. Så stor är skillnaden.

Avfallskvarnen, i vårt fall en Wastemaid 258, monteras under avloppshålet i ena vasken (funkar med de allra flesta vaskar), ansluts till en strömbrytare och river sönder alla matrester man spolar ner i den tillsammans med vatten innan allt sköljs ut via avloppet. Det innebär att det aldrig är någon behållare att tömma – allt man ska komma ihåg är att alltid spola vatten i kvarnen när den går för att underlätta dess arbete. Tvärtemot mångas uppfatting innehåller kvarnen inte några knivar, utan fungerar med centrifugalkraft som pressar matresterna mot väggarna som liknar rivjärn.

Ibörjan verkar det osannolikt hur mycket mat kan köra ner genom hålet i vasken och ner i kvarnen men idag sköljer vi tallrikarna rena från matrester i vasken utan att tänka på det. Alla rester som blir när man lagar mat och som tidigare slängts – räkskal, blast från den där knippen morrötter vi köpte på Bondens Marknad, äggskalen, en banan som blev för gammal, potatisskal, fettdelarna vi skar bort från kycklingfileerna –  allt hamnar i vasken. När det är dags att städa slår vi på vattnet och matar sedan ner maten och snart gapar vasken tom och vi kan slå av kranen.

Som en del av testet har vi varit medvetet oömma för att se hur mycket den klarar. Vi råkade tappa ner en fjärrkontroll i kvarnen som orsakade en del plastsplitter innan kvarnen fastnade. Men efter att vi öppnar kvarnen var det inga problem att rengöra den och senare moterade tillbaka den funkade den klanderfritt igen.

Att fler och fler kommuner numera rekommenderar privatpersoner att installera avfallskvarn har fler orsaker. Genom att spola iväg matresterna med avloppsvattnet genereras mindre sopor att kasta i soptunnan. Slammet som bildas i reningsverket används sedan till att skapa biogas lokalt som används bland annat till att driva bussar.

En annan fördel är alltså är att man kan minska antalet soptransporter om det mesta av avfallet kan transporteras på ett finurligare sätt. Den tredje fördelen har med hygien att göra – med mindre saker som kan ruttna blir det också mindre risk för råttor i soprum och i närheten av soptunnor. Att hushållen maler sitt matavfall ses som en självklarhet i framtidens miljöarbete.

Om man bor i hus med kommunalt avlopp är det fritt fram att installera avfallskvarn om kommunen tillåter det. Om man bor i lägenhet behöver man oftast ett tillstånd från bostadsrättsföreningen. Om man tillhör de första i sitt hus som ansöker om tillstånd att installera avfallskvarn kan man fortfarande möta motstånd i vissa föreningar, uppenbart ovetande om att avfallskvarnar betraktas som standard när man bygger hur och lägenheter i många delar av USA, för att ta ett exempel. Det kan vara bra att känna till att två av de största argumenten mot avfallskvarnar är myter;

 • Invändningen att matavfallet skulle slamma igen stammarna i huset stämmer inte – kvarnarna river sönder maten i partiklar som är mindre än de som finns i bajs. Om ni inte har problem med att bajs slammar igen stammarna är sannolikheten därmed liten att matavfallet skulle göra det.
 • Invändningen att rören inte håller för den ökade volymen vatten är värre. Men då är förmodligen ett stambyte nödvändigt och nära föreliggande. Med bytta stammar kan matavfallet bidra till att de hålls rena eftersom det kommer att bidra till att en större mängd vatten sköljer igenom systemet med regelbundenhet och därmed säkerställer att ledningarna hålls välspolade.

Summar sumarum: Avfallskvarn är helt beroendeframkallande och när man väl installerade är det faktiskt helt obegripligt att man kunnat leva utan det. Var beredd på att du kommer börja betrakta de av dina vänner som inte installerat kvarn som lika galna som slänger matavfall i soppåsen som du skulle reagerat om de slängde batterier där.

Pris: från 2995 kr och uppåt hos välsorterade bygghandlare, Avfallskvarn.se, Avfallskvarnar.nu eller Miljokvarnar.se, . Installationskostnad tillkommer, ca 990 kr, eller 495 kr efter ROT-avdrag.

Fotnot: För vårt test valde vi Wastemaid 258 för 3 995 kr hos Avfallskvarnsspecialisten.se, baserat på att den den har lite högre kapacitet, något som är klokt när man är en familj på fyra eller fler. Dessutom har den 5 års garanti.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…
ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Artikeln har 14 kommentarer

 1. Martin skriver:

  Kolla även på greenloop.se

 2. Bengt L skriver:

  Ja Green Loop verkar bra, men det finns andra återförsäljare. Avfallskvarnar är framtiden, det är jag övertygad om.

 3. Martin skriver:

  GreenLoop är generalagent, inte återförsäljare:) På deras sida finns information om sophantering och lite allmänt om miljö och teknik. Även en vettig FAQ. Men jag håller med om att avfallskvarnen är framtiden. Så behändigt och ekonomiskt och miljövänligt på samma gång.

 4. Göran Annerhall skriver:

  Va kul att en site skriver nåt positivt om avfallskvarn för en gång skull. Det finns ju så många bra fördelar med att mala ner matavfall i köket. Det är så bekvämt och ofattbart att inte fler använder systemet. Det håller rör och ledningar rena och man minskar lastbilstransporter i samhället och bidrar till att det bildas Biogas som man kan köra fordon på. Vi har fantastiska transportvägar direkt från våra kök och direkt till reningsverken. Det ska vi väl använda !

 5. Hans Göransson skriver:

  Tyvärr så är det fortfarande förbjudet i många kommuner. Det är kanske ett politiskt problem, för fördelarna verkar ju som sagt vara övervägande. Vem lobbar för avfallskvarnar ute i kommunerna?

 6. hmm skriver:

  Att framställa dricksvattensslöseri som en bra sak i det att det ”håller rören rena” förefaller rätt absurt.

 7. herman Vera skriver:

  Vad gör man med märgbenen? De är ju rätt så kraftiga ben.
  Får man lägga de i brännbar?

 8. Обязательно раскройте каждую
  категорию, и конечно вы еще часами абсолютно не сможете встать со своего местечка.
  Этот портал способен материализовать нестандартные любовные
  мечты. Обнаженные негритянки, крохотные девчули, знойные брюнетки и
  также скрытые блондиночкипрекрасно видят, каким
  способом молниеносно затеять
  каждого благоверного. Все эти нимфоманки
  являлись разбужены эксклюзивно для того, для того чтобы делать
  милое мужикам. Мы стараемся каждодневно пополнять только на нашем
  интернет-сайте. Вы всякий раз найдете нечто сверхновое и
  конечно постоянно палящее. Неповторимые премиальные фотки легкодоступны многим совершеннолетним созерцателям.
  Добавьте источник в закладки и
  потом тут-то вы истинно совершенно не затеряете его и
  также сумеете помастурбировать в произвольное время суток
  рабочего дня и также вечера.

  что нашлось здесь

 9. Отклик в данный вопрос наверное
  очень простым: естественно же, на том вебсайте,
  тот что дает перечисленное осуществить.
  В случае все впрямь легко и просто с этой стороны да
  гораздо сложнее, чем думается,
  с другой.
  Предварительно всего-навсего следует
  подбирать web-страницы вместе с неплохой подборкой порно – это
  в целом даст опцию обычно сортировать те видео, точто вводит в возбуждение или точто не терпится вглядеться.
  В такой мере что в случае, если на интернет-ресурсе просто-напросто один или два десятков видео, в таком
  случае быстрей всего-навсего
  на долгий срок его никак не довольно.

  Также возможно очень весомо смотреть
  данные апдейтов – они сегодня могут присутствовать относительно нередкими, в совершенстве – ежедневными.
  Это в целом дает гарантию пользователю угодный свободное время и далее сообщает об этом, что начальство вебсайта
  впрямь о нем хлопочет, как,
  например, хлопочет и еще об привычных
  юзерах.
  Как и, подбирая, где просматривать порно в онлайне, требуется смотреть и конечно дополнительно на жанровое различие.
  Это все-таки абсолютно не частная сборка, таким образом
  это например должно стать представлено все, что едва
  можно для себя вообразить – и еще,
  само собой разумеется же, то, что продемонстрировать бесполезно.

  а вот и новый раздел

 10. Отклик под такой вопрос окзывается необыкновенно элементарным: конечно же, на том
  web-сайте, тот который представляет перечисленное
  организовать. Впрочем все подлинно
  легко и просто с этой стороны и еще
  намного сложнее, чем показалось бы, с
  иной.
  Прежде просто-напросто надо предпочитать страницы
  сайтов вместе с превосходной выборкой секс видео – это в целом предоставит возможность извечно разбирать те видеороликов, которое вводит
  в возбуждение и поэтому которое-нибудь позывает вглядеться.
  Так что если на сайте всего разнообразного порядочно десятков видеороликов, в таком случае скорее
  всего надолго этого не достаточно.

  Кроме того бесконечно значимо учить статистику обновлений – они
  могут стать достаточно плотными,
  в совершенстве – ежедневными. Все
  это гарантирует юзеру желанный досуг
  и также заявляет об таком, что руководство вебсайта действительно о нем заботится, каким образом
  опекает и также об привычных
  юзерах.
  Дополнительно, предпочитая, где глядеть порно он-лайн, необходимо глядеть и конечно на так называемые стилевое разнообразие.
  Сегодня это все-таки никак не частная подборка, в такой мере это например необходимо быть доставлено все, что едва допускается для себя вообразить – и далее, само собой разумеется же, то, что продемонстрировать нереально.

  эта рубрика была найдена тут

 11. Отклик по представленный вопрос показался очень не сложным:
  конечно же, на том вебсайте, который сегодня может предложить перечисленное организовать.
  Всетаки все всерьез просто с
  одной стороны да и в разы труднее, чем показывается,
  с другой.
  Заблаговременно просто-напросто
  потребно подбирать страницы вэб-сайтов совместно с замечательной выборкой порнороликов – все
  это дает функцию завсегда подбирать те видео, то которое заводит или
  тот или иной позывает поглядеть.
  Так что в случае, если на интернет-ресурсе всего несколько
  важных десятков видео роликов, тогда вернее всего-лишь надолго его отнюдь не достаточно.

  Точно также весьма имеет значение расследовать статистику
  обновлений – все они должны фигурировать довольно нередкими, в
  совершенстве – ежедневными. Все
  это даёт пользователю любезный досуг
  или указывает об этом, что управляющие сайта действительно о
  нем беспокоится, каким способом беспокоит и также об своих пользователях.

  В равной мере, избирая, где смотреть
  порно он-лайн, потребно всматриваться так же
  на так называемые жанровое различие.

  Это сегодня все-таки вовсе не
  персональная подборка, так как что именно там подобает быть показано все,
  что единственно можно конечно для себя вообразить – однако, само собой разумеется же,
  то, что изобразить немыслимо.

  эта категория радовала нас


Trackbacks/Pingbacks

 1. Intressant artikel « En avfallskvarn sparar både pengar och miljö – GreenLoop Scandinavia - 11. maj, 2011

  […] Intressant artikel om en familj som testat avfallskvarn under nio månader. http://www.enlagomdosgront.se/2010/10/08/avfallskvarn/ […]

 2. Anonym - 14. sep, 2012

  […] Omöjligt leva utan avfallskvarn när man väl testat […]

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.