Mode & skönhet

Tvättboll bäst för vardagstvätt

2 Kommentarer 23 augusti 2010

Det kan låta som en utopi: att tvätta kläderna utan tvättmedel, men onekligen vore det skönt om man kunde slippa bära hem även de miljömärkta tvättmedlet. Vi har testat ett alternativ – tvättbollen.

Tvättbollen är lite större än en tennisboll och är ett nytt sätt att tvätta helt ekologiskt och miljövänligt, utan vare sig tvätt- eller sköljmedel. Tvättbollen är fylld med mineralkulor som påverkar vattnet så att smutsen släpper från textilierna. De är doftfria och allergivänliga, helt fria från fosfater och andra kemikalier – vilket skonar både våra vattendrag och Östersjön. Bollen sägs räcka till hundratals tvättar.

Den är väldigt enkel att använda. In med tvätten, in med bollen och sätt igång maskinen på ett program för 40 eller 60 grader. Det konstigaste (och sämsta) är att tvätten inte luktar nytvättat när den är tvättad. Men så inser vi att ”nytvättat” faktiskt i stor utsträckning är en konstruerad doft… Vi har använt tvättbollen till både vittvätt och kulörtvätt och varit nöjda med resultatet. Allra bäst fungerar den för vardagstvätt av typen strumpor, underkläder och t-shirts – vi har haft lite trassel med att få tvätten riktigt ren med svårare fläckar. Pris: ca 229 kr från Univeseums webbshop eller 299 kr hos Granit.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…
Ljung Hudvård
Upplev känslan av Norrländsk naturkraft! Ljung hudvårdsserie från natursköna Lappland, gjord av Vindelävens rena friska…
Swazi Secrets från Softzone
Softzone drivs av Elisabeth Nordfors som är importör i Sverige för hudvårdsmärket Swazi Secrets. Swazi Secrets filosofi är…
The Sleepy Collection
The Sleepy Collection är ett svenskt företag med sin bas i Stockholm. Vi erbjuder fantastiska sovkläder av skönaste kvalitet…

Artikeln har 2 kommentarer

 1. Craxyknas skriver:

  Wow. Tack för ett grymt tips! Det här kommer väl till användning :D 299 kr kan verka mycket vid första intrycket, men sen inser man hur mkt man tjänar på tvättmedlet om den räcker så länge som hundratals tvättar. Grymt :)

 2. Erry Strawb skriver:

  Okej, men gjorde ni någon test utan vare sig tvättmedel eller ”magisk” boll?

  Mitt tips är att ”det mesta” går bort med bara vatten och bearbetning (tvättmaskinens arbete), men när det kommer till sånt som inte är vattenlösligt, typ fettfläckar, så hjälper inte bara vatten, men inte mineralkulor heller.

  Funkar nog lika bra med en näve pingisbollar, eller varför inte lite dekorationssten från IKEA? Och lite tro.

  Kejsarens nya kläder, är jag rädd!

  Men om det kan visas att det verkligen blir renare än med bara vatten, ska jag ändra ståndpunkt.


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.