Hälsa, Hem & inredning

Välj rätt tvättmedel för att skona Östersjön

3 Kommentarer 22 juli 2010

Vårt val av tvättmedel påverkar de vattendrag där vårt avloppsvatten släpps ut. En av orsakerna till att Östersjön drabbats av övergödning är att vi använt tvättmedel med fosfater. I de flesta tvättmedel ingår kemikalier som gör vattnet mjukare vilket gör det lättare att få rent, men nuförtiden har fosfater ersatts av karboxylater som är lättnedbrytbara och därmed bra ur miljösynpunkt. (Ett förbud mot fosfater i tvättmedel infördes för ett och ett halvt år sedan i Sverige.)

För att förenkla valet av tvättmedel finns det tre saker att tänka på för att skona Östersjön eller andra vattendrag.

 1. Välj tvättmedel med Bra Miljöval. Naturskyddsföreningens märkning är en av de tuffaste  i världen och säkerställer att tvättmedlet inte innehåller konstiga kemikalier.
 2. Välj koncentrerade tvättmedel. Det finns ingen anledning att bära hem vatten i onödan – det är både dumt och gör dessutom att du betalar för något du redan har hemma.
 3. Välj tvättmedel som är godkända av Astma & Allergiförbundet. Varför välja tvättmedel med ämnen som kan orsaka allergier om man kan slippa?

För mer information om vilka kemikalier du bör undvika i hemmet – läs Naturskyddsföreningens utmärkta guide. Om du vill försäkra dig om att ditt tvättmedel är märkt med Bra Miljöval – kolla på förpackningen eller sök i listan på Naturskyddsföreningens sajt.

Bild av Per Ola Wiberg med Creative Commons-licens.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…
ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…
Ljung Hudvård
Upplev känslan av Norrländsk naturkraft! Ljung hudvårdsserie från natursköna Lappland, gjord av Vindelävens rena friska…

Artikeln har 3 kommentarer

 1. Anders Olsson skriver:

  Eller så tvättar man helt utan tvättmedel, t.ex. med EcoBalls (http://www.ekoprylar.se/butik/klimatsmart/24-ecoballs-tvattbollar.html).

  Funkar utmärkt för 95 % av vår tvätt.

 2. eco chic skriver:

  Eller… så tvättar man med tvättnötter! Har gjort detta sen oktober 2009 och de funkar hur bra som helst! Toppen!

 3. Man kan också använda Sodasan ekologiskt certifierade tvättmedel baserade på vegetabiliska råvaror och utan onödiga kemikalier och syntetiska ingredienser. Läs mer på http://www.relfie.se


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.