Mat & dryck

Här är sommarens bästa pratviner

0 Kommentarer 13 juni 2010

Efter lite kallt väder i mitten av maj är sommaren äntligen här. Och vad är väl mer sommar än att spela ett parti kubb och sedan få sitta ute och prata till solen går ner (även om man ibland råkar behöva en filt)? För din skull har vi testat pratviner i mängder tills vi blev nästan lite väl pratiga.

Fördelar

För några år sedan hade de ekologiska och rättvisemärkta vinerna nördstämpel och sågs som symboler för att de inte smakade lika bra som icke ekologiskt producerat vin. Idag vet vi bättre; inte nog med att ekologiska viner smakar vinerna precis lika bra som andra – i dag ger det dessutom köparen kredd att köpa ett ekologiskt vin. Trots detta vill en del producenter inte vill skylta med att de odlar ekologiskt – rädslan för nördstämpel finns kvar.

Vad vi tycker

Vi är inga vinsnobbar som tycker att boxvin är sämre, men det får onekligen människor att dricka lite mer än när det serveras på flaska. En lösning skulle kunna vara genomskinliga boxar eller en tydlig märkning av hur mycket som gått åt så att vi konsumenter lättare kan hålla koll på hur mycket vi druckit.

Våra favoriter

Om du har möjlighet kan vi varmt rekommendera Systembolagets dryckesprovningar. De ger en snabb introduktion till det ämnet som valts för kvällen och vi fick dessutom lära oss förstå hur man bäst använder Systembolagets symboler för att hitta rätt vin. Det enklaste knepet är dock inte att titta på symbolerna, men att köpa ett vin som kostar tio kronor mer än du tänkt dig. Det lönar sig faktiskt alltid det faktiskt smakar bättre. Och det har styrt vårt val nedan.

  • BÄSTA BUBBLET En tillfällig gäst i Systembolagets sortiment är den ekologiska spanska cavan Albet i Noya Petit Albet Brut. Den har en frisk smak med en dragning åt syrliga äpplen och passar både vid fest och mingel. Det torra, mousserande vinet har fått välförtjänt fin kritik (bland annat i GP och SvD). Pris: 79 kr/st för 750 ml (nr 94217)
  • BÄSTA VITA VINET PÅ DAGEN Ett relativt nytt vin i sortimentet ärVida Organica Torrontés (2009) som har en lätt, fräsch smak med mild syra och en dragning av muscat utan att alls vara ett efterrättsvin. Om det finns något vin som passar att dricka i halvskugga under ett träd är det detta. Skruvkork ger ett extra plus i kanten när man packar för picknick. Pris: 69 kr/st för 750 ml (nr 6587-1)
  • BÄSTA VITA VINET PÅ KVÄLLEN Att välja Bonterra Chardonnay (2008) kan verka fantasilöst men det fortsätter vara ett fantastiskt lite kraftigare pratvin på kvällen som också funkar till fiskrätter med lite kraftigare smak, men också till ljust kött som kalv och gris. Visste du förresten att flaskorna är gjorda av returglas? Pris: 135 kr/st för 750 ml (nr 16622)
  • BÄSTA ROSÉN Efter att våra smaklökar fick sin introduktion till vanan att dricka rosévin i Provence är de partiska och valet faller därför på Sauveuse Cuvée Carolle Rosé (2009). Ett friskt vin med tydliga inslag av både bär (är det röda vinbär vi känner?) och lite örter. Det smakar bättre än det låter. Pris: 95 kr/st för 750 cl (nr 94280)
  • BÄSTA RÖDA Grillsäsongen är i full gång och om du lagt ett gott ekologiskt naturbeteskött på grillen måste det matchas med ett vin som passar till grillsmaken. Vår favorit är Raza Selection Malbec Shiraz (2009) från Argentina, ett bärigt vin med fatkaraktär som dessutom är Fairtrade-certifierat. Pris: 85 kr/st för 750 ml (nr 6504)

Alla priser var korrekta när artikeln publicerades.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.