Mat & dryck

Bättre chips till fredagsmyset

2 Kommentarer 29 april 2010

Att få öppna en flaska vin och hälla upp en påse med knapriga chips på fredagkvällen är för många den främsta markören på att arbetsveckan är slut och att man har en lång skön helg framför sig. Vi har därför testat alla ekologiska chipssorter vi kunnat hitta och funnit tre favoriter.

Fördelar

I en tid när vi blir allt duktigare på att läsa innehållsförteckningarna känns det märkligt att konstatera att så många chipssorter innehåller något annat än potatis, olja och salt. Väljer man ekologiska chips behöver man inte oroa sig – de innehåller inga onödiga tillsatser.

Vad vi tycker

Det är skönt att se att det även finns en uppsjö av ekologiska produkter de tillfällen då man vill unna sig något, även om det bara handlar om något så vardagligt som att fixa ett fredagsmys eller ordna snacks inför fotbollsderbyt på tv. Och ja, det är klart att det är hälsosammare att äta morotsstavar än chips men som vanligt tycker vi att man ska äta mindre, men bättre (En 175 gramspåse räcker i de allra flesta fall – 400g-påsar är ju faktiskt perverst mycket chips). Dessutom känns morot och öl inte som någon bra kombination.

Våra favoriter

Vi har valt att testa klassiska lättsaltade chips. Vi föredrar chips där man ser att det faktiskt är en skiva friterad potatis till skillnad från chips där alla skivor ser perfekta ut. Faktum är att skalet bidrar till att man behåller så mycket smak och vitaminer som möjligt och gör dem extra knapriga.

 • GÅRDSCHIPS LÄTTSALTADE – Chipsen från Laholm är kanske en av de godaste chipssorter vi smakat, med bra sälta. Chipsen friteras i små serier och får en fin, lite mörkare färg. Pris: ca 27,90 för 175 gram (159,43 kr/kg)
 • COOP ÄNGLAMARK LÄTTSALTADE CHIPS – här är det tydligt att chipsen är gjorda av potatis eftersom de är buckliga, vikta och fula och dessutom smakar mycket mer än traditionella chips. Pris: ca 23,90 för 175 gram (136,57 kr/kg)
 • ICA I LOVE ECO – Icas egna chips är de minst smakrika av de tre men har ändå en bra smak. Lite väl hög sälta. Pris: 24,90 för 175 gram (142,29 kr/kg)

Priserna är medelpriser i jämförbara butiker. Alla priser var korrekta när nyhetsbrevet publicerades.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Artikeln har 2 kommentarer

 1. Ingmar skriver:

  En något underlig utvärdering av chips. Ni skriver att en av sorterna innehåller mer vitaminer. Hur har ni mätt vitaminhalten?

  Mig veterligen så förstörs vitaminer till stor del redan vid upphettning till 100 grader C, och chips hettas upp till närmare 180 grader C vid friteringen.

  Att en av sorterna blir brunare tolkade ni som positivt, men det borde egentligen betyda att det har bildats mer akrylamid, eftersom det bildas när kolhydrater värms upp till hög temperatur.

  Det vore intressant, och lättare att tolka resultaten, om ni likt Råd & Rön publicerade hur testerna har gått till tillsammans med resultaten.

  Jag tycker verkligen att det är bra att ni testar! :)

  MVH
  Ingmar

 2. admin skriver:

  Hej Ingmar,
  det där med vitaminer var en uppgift vi hämtade från en av tillverkarnas webbsidor. Vi beklagar att vi själva inte insåg det orimliga i påståendet och har därför tagit bort uppgiften i artikeln. Mer om hur våra tester går till hittar du här: http://www.enlagomdosgront.se/om/foresla-en-produkt-eller-tjanst/
  /Redaktionen


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.