Det vanliga nötköttet som finns i butikerna kommer ofta från djur som vuxit upp inomhus. Sedan ett drygt år tillbaka går det att hitta naturbeteskött på Ica, dvs. kött som kommer från djur som gått ute och som fötts upp så naturligt som möjligt och dessutom ofta är producerade i samma region som butiken. Genom att leta efter naturbetsekött hjälper man inte bara till med att bevara värdefulla betesmarker i Sverige, du får också ett kött som vi kan intyga smakar otroligt bra.
I en studie som WWF gjort visar det sig att naturbetesköttet till och med klimatsmartare än KRAV-märkt kött eftersom det går åt ännu mindre energi för att ”producera” naturbeteskött än vanligt kött eftersom djuren betar utomhus istället för att någon ska producera och köra maten till dem. Det får också effekten att naturbeteskött även innehåller mer Omega 3-fettsyror än KRAV-märkt kött.
En annan bra sak är att naturbeteskött föds upp helt utan konventionell soja i fodret vilket gör det ännu klimatsmartare då sojaodligarna i Brasilien tyvärr inte är så miljösmarta som man hade önskat.
Det ordinära nötkött som säljs i affärerna kommer ofta från djur som tillbringat större delen av sitt liv inomhus. Genom att fråga efter Naturbeteskött i din butik kan du hjälpa till att bevara värdefulla naturbetesmarker. På köpet får du ett fantastiskt smakrikt och hälsosamt kött från djur som gått uite och fötts upp så naturligt som möjligt. Nytt från och med 2009 är också att Naturbeteskött föds upp helt utan konventionell soja i fodret – allt för att spara på regnskogen och klimatet.
Jag saknar siffror. Hur mycket klimatsmartare är det? Hur har man kommit fram till det som står i artikel? Jag tror att allt det här stämmer, men vill ändå ha konkreta fakta.
Kicki Theander, VD Middagsfrid
Mer om hur WWF räknat ut att naturbeteskött är klimatsmartare än KRAV-märkt finns här: http://www.wwf.se/v/jordbrukslandskap/naturbete-och-naturbetesk/1129747-naturbeteskott-intro
Väldigt intressant. Jag har upptäckt att KRAV är inte alltid ett mått på bästa val…