Hem & inredning

Vinden har vänt – enklare än någonsin välja grönt elbolag

9 Kommentarer 18 mars 2010

Ett av de absolut enklaste och mest betydelsefulla sätt vi kan minska vår miljöpåverkan är genom att byta till miljömärkt, förnyelsebar el från exempelvis vind- och vattenkraft. Vi har testat hur det är att vara kund hos tre bolag som profilerat sig med att sälja grön el; GodEl, O2 (bilden ovan) och Skellefteå Kraft.

Fördelar

Att byta till förnyelsebar energi är ett av det viktigaste vi kan göra för att minska vår egen klimatpåverkan. Förnyelsebar energi är, som man hör, förnyelsebar, och ger därför inga CO2 utsläpp.

Men kostar det inte mer? Jo, miljömärkt förnyelsebar el kostar några ören mer per kilowatt (priserna varierar) men det har faktiskt alla råd med om man samtidigt ser till byta till lågenergilampor hemma. (Klicka här för våra favoriter bland lågenergiglödlamporna).

Vad vi tycker

Även om vi vet att den el vi använder har stor miljöpåverkan tycker vi som de flesta att det verkar både besvärligt och tråkigt att byta elbolag. Men faktum är att det är mycket lättare än man tror – på senaste räkningen från ditt gamla elbolag står allt den nya leverantören behöver veta för att kunna ta över. För att hjälpa dig ännu mer har vi dessutom gjort en guide till hur du byter elleverantör i fyra enkla steg. Klicka här för att komma till guiden.

Våra favoriter

GODEL – Utmanaren som startade för några år sedan och skänker allt överskott från verksamheten till välgörande ändamål erbjuder också miljömärkt el. (Bolaget säljer både icke-förnyelsebar och förnyelsbar el så glöm inte kryssa i ”Bra Miljöval”) GodEl har ett föredömeligt enkelt formulär som man kan använda om man vill bli kund hos dem (glöm inte kryssa i ”Bra Miljöval”!) och har varit genuint trevliga och hjälpsamma varje gång vi varit i kontakt med deras kundservice. Pris: se www.godel.se för aktuell prisinformation.

O2 – Sveriges enda elleverantör specialiserade på vindkraft har på senare tid gjort sig kända för sin kamp för att få erbjuda kunderna möjligheten att köpa andelar i vindkraftverk och på så sätt få jättelåg elkostnad. Men det många inte känner till är att man också kan bli helt vanlig kund hos dem och på så sätt få förnyelsebar vindel utan att behöva bli delägare. Klicka på att ”bli andelsägare” och ange noll andelar i avtalsformuläret. Verkar det krångligt? Kontakta då deras kundtjänst för mer informationPris: se www.o2.se för aktuell prisinformation.

SKELLEFTEÅ KRAFT – Det känns oerhört småskaligt att ringa till Skellefteå Krafts kundtjänst för att få hjälp med något, även om de är landets femte största kraftproducent. De svarar snabbt, har skön dialekt och är alltid hjälpsamma och de gillar vi såklart. Precis som O2 säljer bolaget bara el från förnyelsebara energikällor; vind och vattenkraft, vilket gör att man inte behöver komma ihåg att beställa certifierad el. Pris: se www.skekraft.se för aktuell prisinformation.

Utvalda vänner

ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Artikeln har 9 kommentarer

 1. Bra test, tack för den:-)
  Det är absolut viktigt att titta på hur energin produceras, men bland det viktigaste för miljön är systematiska energieffektiviseringer, den bästa GWH är den som inte förbrukas. Se gärna inslag i rapport här
  http://mafrmalmo.blogspot.com/2010/03/vinnare-och-forlorare-pa-en-hogre.html

  mvh
  Mattias

 2. Michael Sillén skriver:

  Fattar inte varför ni har med Godel över huvudtaget. Om dom hade valt att bara sälja Miljömärkt el hade jag förstått det. Dom säljer ju fulel. Företag som Falkenberg Energi och Telge Energi hamnar högre upp på min lista över miljövänliga elhandelsbolag.

  Micke

 3. Karin skriver:

  Hur funkar egentligen förnyelsebar energi på vintern? Fryser inte dammarna? Vindkraften är ju (som det är idag) som bäst ett komplement för vattenkraften.

  Det här är det argument jag får oftast när jag diskuterar om energi. Räcker energin verkligen? Funkar det verkligen på vintern?

  Skulle vara oerhört tacksam om ni skrev något om det här så att jag får ladda upp med lite nya svar att ge. :)

 4. Lars skriver:

  Skellefteå Kraft är delägare i kolkraft- och kärnkraftverk(Forsmark 1,2 och 3)…

 5. Redaktionen skriver:

  Hej,
  på En lagom dos grönt.se vill vi hjälpa konsumenter att leva lite grönare. Det gör vi genom att tipsa om de gröna alternativ vi tycker är bäst. Genom att utöva vår konsumentmakt påverkar vi alla de företag vi köper el från. Genom att köpa miljömärkt el från GodEl och Skellefteå Kraft signalerar vi konsumenter att det finns ett behov på marknaden och de skulle då vara dumbommar om de inte gav oss det vi ville ha.

  Vi varken påstår eller garanterar att alla företag som vi tipsar om är 100% miljövänliga, men vi lyfter fram de produkter de har som är miljövänliga eller som hjälper oss konsumenter minska vår miljöpåverkan. Ju mer företagen upptäcker att konsumenter vill att de ska ta sitt ansvar i naturen, ju mer ansvar kommer de att ta – enligt den grundläggande princip som är marknadsekonomins kärna; företag finns för att leverera de produkter och tjänster kunderna vill ha.

  Och ju mer vi syns och hörs och köper miljömärkt el, ju mer vindkraft kommer det att byggas i Sverige för att tillgodose behovet. Idag räcker inte den förnyelsebara energin till för att försörja Sverige, trots våra stora vattenkraftverk (som inte fryser på vintern). Resten av förbrukningen kommer från kärnkraft som inte är förnyelsebar men som en liten tröst dock inte släpper ut någon koldioxid. (En bra sammanställning över de förnyelsebara energikällor vi har i Sverige finns på http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/energi-klimat/fornybar-energi_info.html)

  /redaktionen

 6. Michael Sillén skriver:

  Förstår inte redaktionens argumentering. Jag har i omgångar påtalat för Godel det dumma i att de säljer el som inte är märkt med bra miljöval. Godel gör ett aktivt val när de väljer att sälja fulel. Varför inte marknadesföra de bolag som bara säljer el som är märkt med bra miljöval? I stort sett alla elhandelsbolag marknadsför el som är märkt bra miljöval. På v ilket sätt skiljer sig Godel från Fortum och Vattenfall?
  /Micke

 7. Anna, vindkraftsproducent genom SVEF skriver:

  Jag håller helt med Michael – elproducenter som inte tillhandahåller 100% Bra Miljöval-el går bort och borde inte finnas med på några ”grönel” listor. Sen kan man ju producera sin el ”själv” och få ett ruggigt lågt elpris… http://www.svef.nu

 8. admin skriver:

  Redaktionens resonemang handlar om att man som konsument självklart måste köpa miljömärkt, förnyelsebar energi, men att vi hellre väljer ett bolag som både ger oss grön el och bra kundservice, än ett bolag som ger oss grön el men sämre kundservice.

  Att GodEl kom med på listan och inte Fortum eller Vattenfall (som vi också testat) berodde just på att de hade bättre kundservice.
  /Redaktionen

 9. Michael Sillén skriver:

  Så bra kundservice väger tyngre än en tydlig miljöprofil?

  Kan ni inte utgå ifrån företag som bara säljer miljövänliga produkter och sen lista dom enligt vilka som har en bra kundservice? I rubriken pratar ni om gröna elbolag. I ert urval har ni inte med flera av dom grönaste. Ni förvirrar läsarna och kan få dom att välja bolag på fel grunder.
  Enligt Greenpeace ranking av elbolagen för ett år sedan fanns det 21 bolag som endast sålde el från förnybara energikällor. Dessa borde vara med på listan. El från förnybara energikällor utgjorde 72 % respektive 62% av Skellefteå krafts och Godels totala försäljning. Dom är långt ifrån de mest miljövänliga bolagen. Dessa borde följdaktligen bort från listan.
  /Micke


Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.