Guider, Hem & inredning

Byta elbolag mycket enklare än man tror

3 Kommentarer 12 mars 2010

Det kan verka tråkigt och besvärligt men att byta elbolag är faktiskt riktigt enkelt. I alla fall om du följer vår enkla guide.

För det första måste man inse att man har två avtal – ett med den lokala nätleverantören (som äger det lokala fysiska elnätet man) och den kan du oftast inte byta bort och ett med elleverantören som kan vara vilket elföretag som helst i Sverige.

Så här byter du elbolag i fyra enkla steg:

 1. Ta fram din senaste elräkning.
 2. Kolla att du inte har ett bundet avtal. Om du har bundet avtal kan du inte byta leverantör förrän nuvarande avtalet går ut.
 3. Undersök om du har löpande eller fast pris (står ofta på baksidan). Om du har fast pris – kolla hur konkurrenskraftigt ditt pris är. En av våra favoriter är prisjämförarna på www.elskling.se. Obs! Glöm inte ange att du vill ha miljöel när du gör din prisjämförelse.
 4. Kontakta elbolaget för att teckna nytt. I många fall kan man eposta, faxa eller skicka in en kopia på en tidigare faktura och så sköter de allt det praktiska. I andra fall hittar du all information du behöver på senaste räkningen. Kom ihåg att avtalet måste tecknas i samma namn (på samma personnummr) som det som står på nätavtalet hos elnätbolaget.

Utvalda vänner

ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Artikeln har 3 kommentarer

 1. Anna, vindkraftsproducent genom SVEF skriver:

  Jag bröt mitt avtal med Fortum mot en lägre kostnad – att komma bort från fulel var värdefullt för mig. Nu kan jag tända lamporna med BraMiljöval-el, en del självproducerat genom SVEF.nu

 2. eco chic skriver:

  Vi bytte från Elon till gröna Gävle Energi. Tänk på att det priset kan bli mer än vad som står pga att elnätet där du bor kanske tillhör ditt tidigare elbolag som du då även måste betala en avgift till.


Trackbacks/Pingbacks

 1. Vinden har vänt – enklare än någonsin välja grönt elbolag | En lagom dos grönt .se - 31. mar, 2010

  […] Även om vi vet att den el vi använder har stor miljöpåverkan tycker vi som de flesta att det verkar både besvärligt och tråkigt att byta elbolag. Men faktum är att det är mycket lättare än man tror – på senaste räkningen från ditt gamla elbolag står allt den nya leverantören behöver veta för att kunna ta över. För att hjälpa dig ännu mer har vi dessutom gjort en guide till hur du byter elleverantör i fyra enkla steg. Klicka här för att komma till guiden. […]

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.