Hem & inredning, Mat & dryck

Hokuspokus i kylskåpet

4 Kommentarer 23 februari 2010

När någon hävdade att man skulle kunna sätta en liten låda, stor som en pocketbok, fylld med mineraler i kylskåpet och att det skulle resultera i 30% lägre energikostnader och dessutom bidra till att matvarorna i frysen skulle vara längre tänkte vi att det där lät så osannolikt att vi bara var tvungna att testa den.

Den lilla lådan, med det löjliga namnet Doppio Fridge, införskaffades tillsammans med sin kusin, avsedd för frysen, Doppio Freezer. Först observerade vi hur mycket mat vi slängde i vanliga fall och hur snabbt frysen frostades  under några veckor. Därefter rengjorde vi kylen, avfrostade frysen och  placerade vi de små fåniga lådorna i var sitt skåp och log brett i förskott åt vad vi faktiskt antog vara humbug. De hade ju inte ens batterier utan innehöll bara lite löst skramlande mineraler – hur är det möjligt att de skulle kunna funka, skojade vi. Efter tre månader skrattar vi inte längre.

Båda boxarna funkar genom att mineralerna eliminerar kondens men utan att minska luftfuktigheten vilket gör att apparaterna jobbar effektivare och därmed sänker förbrukningen. Luftfuktigheten gör samtidigt att matvarorna håller längre och genom att ta bort kondensen trivs bakterier, mögel och annat trist sämre. Och det funkar.

Ja, det funkar faktiskt så bra att man märker skillnaden. Frysen som tidigare isade igen på bara några månader är fortfarande som nyavfrostad och andelen grönsaker i kylen som blir dåliga är färre än innan, och det gör naturligtvis att vi slänger mindre. Och för den som liksom vi tycker att hela historien låter osannolik kan vi berätta att de rigida tanterna och farbröderna på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut också testat produkten och kommit fram till samma sak som vi fast de är bättre än oss på att uttrycka sig exakt och kom fram till att produkterna ökar livslängden med 100%. Slutsatsen blir därför; att Doppio kanske är kanske den enklaste produkten för så att säga att få maten att hålla sig fin längre. Doppio Freezer och Doopio Fridge kostar ca 175 kr/st hos Jordklok.se

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…
ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Artikeln har 4 kommentarer

 1. Lars skriver:

  En till som testat:
  http://www.miljoutmaningen.se/?p=387

  Tror jag hoppar över denna produkt..

 2. Ekoprylar skriver:

  @Lars, måste väl säga att du inte kan säga bu eller bä efter det högst, högst, högst ovetenskapliga testet. 1 vecka förväntar väl sig ingen att få ett statistiskt säkerställt resultat på? För ett test utfört under mer kontrollerade former av SVERIGES PROVNINGS-OCH FORSKNINGSINSTITUT hänvisar jag till detta http://www.doppiohome.com/swe/products.php

 3. Llpp skriver:

  Innehållet heter Zeolite. Sök på det så får ni reda på lite mer. Det finns även billigare alternativ där ute. Vet inte varifrån innehållet i dessa kommer ifrån men Zeolite tar upp radioaktivitet och tungmetallet så se till att innehållet inte kommer från områden där det tex sprängts atombomber.


Trackbacks/Pingbacks

 1. Enkelt spara energi i kylskåpet när du planerar middagen - En Lagom Dos Grönt.se - 11. mar, 2010

  […] vi började använda Doppio och blev medvetna hur mycket man faktiskt kan påverka sin energiförbrukning i kylskåpet en hel […]

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.