Guider, Hälsa, Mat & dryck

Frukosttips du inte kan motstå

1 Kommentar 14 januari 2010

Dagens viktigaste mål mat sägs vara frukosten men trots det är vi många som istället tar en kaffe och på sin höjd en torr macka i förbifarten, på väg till dagens viktigheter. Det är lätt att göra frukosten till en tråkig måltid, bleka flingor i en filtallrik kan få den största av optimister att känna sig som en karaktär i en Lars Norén-pjäs. Här följer därför tips på bra och inspirerande frukostar, som är enkla att förbereda så att du och dina nära får en bra start på dagen och det nya året och dessutom orkar mer.

Fördelar

Det är inte så komplicerat, med en bra frukost som start på dagen mår du bättre och presterar därefter.

Vad vi tycker

Det finns ett rikt utbud av ekologiska frukostprodukter. Du behöver varken betala mer jämfört med ”vanliga produkter” eller tumma på smaken. Det handlar bara om att plocka rätt paket i hyllan.

Våra favoriter

Bland de som regelbundet äter frukost kan vi skönja några olika standardkaraktärer; Grötnissen, Fil- & flingfräsaren och Macka-kaffemänniskan. Här följer därför tips som passar er:

För grötnissen: Havregrynsgröt med kanel och sojamjölk. Det här är vår personliga favorit! Koka upp havregryn, (vi gillar Axa Kornkammaren Ekologiska havregryn, Pris: 25,90 kr för 750g) blanda i kanel, salt och lite kardemumma direkt i kastrullen. Servera med ekologiska rårörda lingon, (bästa sorten är Björnekulla (Pris: 24,90 kr för 640 g) och sojadryck (Alpro Ekologisk Sojadryck Naturell smakar godast, tycker vi. Pris: 23,50 kr/l). Våga testa sojamjölk även om du inte är laktosintolerant, det är hur gott som helst med gröt!

För fil & flingfräsaren: Ekologisk A-fil med världens enklaste hemmagjorda müsli. Det är inte svårt att göra egen müsli. Gör bara så här:  Blanda ett paket med Renée Voltaires Granola (Pris: 65 kr för 1000 g), tillsammans med ett paket av ICA:s EKO fruktflingor (Pris: 23 kr för 750 g), släng i lite extra russin eller nötter och vips har du din alldeles egna müsli som räcker i ett par veckor för en familj på fyra. Den ekologiska A-filen kostar ca 13,90 kr/l.

För macka & kaffemänniskan: Smörgås på grovt bröd och ekologiskt kaffe. Det här med kaffetyper är en djungel då kaffe är något som ligger oss svenskar varmt om hjärtat. Vi dricker i genomsnitt 3,5 koppar kaffe om dagen. Bara Finnländarna dricker mer.
 Oavsett om du maler bönorna själv eller kokar i en elbryggare finns det flera olika gröna alternativ att välja mellan; Löfbergs Lila har flera ekologiska alternativ både mellan- och mörkrostade bönor som dessutom är Rättvisemärkta. För dig som maler själv erbjuds ekologiska hela bönor. Cirkapris 46 kr/paketet.
 När det kommer till gott och nyttigt bröd är även detta en djungel i våra matbutiker. Det kryllar av limpor men många smakar mest deg som växer i munnen. Bäst är att baka själv men har du knappt tid att äta frukost är det kanske inte aktuellt. Saltå Kvarn har flera olika sorters nyttiga och goda bröd. Dom kostar lite mer jämfört med en Skogaholmslimpa men i gengäld behöver du inte äta lika många mackor för att bli mätt. (Pris: ca 38,90 kr/st). Ett gott pålägg: Testa Arlas nya ekologiska keso (Pris: ca 15 kr), några gurkskivor och en nypa flingsalt. Mums!

  Utvalda vänner

  Grön Gåva
  Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
  Clearlife.se
  ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…
  Ljung Hudvård
  Upplev känslan av Norrländsk naturkraft! Ljung hudvårdsserie från natursköna Lappland, gjord av Vindelävens rena friska…

  Artikeln har 1 kommentar

  1. Maria skriver:

   Hej!
   Jag köper alltid Änglamarks rättvisemärkta kaffe.
   På Konsum där jag bor är normalpriset 27,95.


  Lämna din kommentar

  Utvalda vänner

  Se fler av våra vänner »
  © 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.