Blogg, Mat & dryck

En ljuvlig glögg som överträffar de flesta andra

0 Kommentarer 20 december 2009

gloggÅrets jul firas i Kattvik, mellan Båstad och Torekov, på Bjärehalvön och delikatesserna till julbordet inhandlas traditionsenligt på Heberleins i Förslöv. Ett tecken på ställets popularitet är att det en fredagsmorgon en vecka innan jul ”bara” är 35 nummer före mig i kön till delikatessdisken. Medan man väntar är det naturligt att man tittar runt i resten av butiken och fyller vagnen med godsaker.

Man behöver dock inte bege sig till Heberleins för att få tag på en fantastisk glögg från Kullabygdens Musterii Höganäs. Musten hittar man i många av Coops, Icas och Hemköps butiker i södra Sverige men sannolikheten ökar ju närmare nordvästra Skåne man kommer där affärerna har den lokalproducerade glöggen av lokalpatriotiska skäl.

Glöggen i de vackra flaskorna är naturligtvis baserad på äpple och finns i två varianter; vit och röd glög, båda märkt med Svenskt Sigill. Båda glöggarna är baserade på Kullabygdens mjuka, nästan krämiga, äpplemust som kallpressas ur äpplen från äppelodlingarna häromkring. Båda glöggsorterna är kryddade med kanel, kryddnejlika, ingefära och vanilj och resultatet är två av de ljuvligaste glöggar jag smakat.

Trots att de är alkoholfria och baserade på äpple är smaken hos båda glöggsorterna balanserad och smakar inte saft, som så många andra alkoholfria glöggar. Ja, faktum är att äppleglöggen överträffar de flesta andra glöggar vi provat i år. Den är faktiskt bättre än glöggen från Grangärde Musteri vi tipsade om häromveckan och helt i klass med Snälleröds starkvinsglögg.

Den vuxna äppelsmaken gör snarare att smaken påminner en aning om calvados, fast utan spritkänslan. Ju varmare glögg, ju mer slår äppelsmaken igenom varför det är bäst att dricka den lattevarm, eller så varm att man ändå kan hålla i glöggmuggen utan att bränna sig.

Glöggen gör sig också bra i rumstemperatur. Servera i glas till pepparkakor som en julig variant av saft och kakor och du får alla goda julkryddor på en gång.

Om du har turen att se glöggen i en butik nära dig, köp så många flaskor du kan bära. Om inte jag inte hunnit rensa hyllorna, det vill säga.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.