Mat & dryck

Greja gröna glöggkalaset galant

1 Kommentar 11 december 2009

Med knappt två veckor kvar till julafton är det högsäsong för den realtivt nya och skönt opretentiösa svenska traditionen; att bjuda över alla vänner på glögg och pepparkakor under några timmar under helgen.

Fördelar

Glöggkalas är enkelt, trevligt, uppskattat och snabbt fixat. Allra godast blir det naturligtvis när man gör sin egen glögg av gammalt familjerecept eller varför inte kocklandslagets suveräna glödgade glögg (bilden) genom att koka ett kraftullt vin med kryddor, fikon och en gnutta cognac. Servera med hembakade pepparkakor och succen är given. För oss som inte har tid att låta kryddorna dra över natten eller knåda deg finns det dock utmärkt färdig glögg och färdig pepparkaksdeg att använda sig av.

Vad vi tycker

Glöggkalas ska vara avslappnade. Köp färdig glögg och färdig pepparkaksdeg eller färdigbakade pepparkakor om det hjälper dig undvika sistaminutenstress och dåligt samvete.

Våra favoriter

Roligt nog ökar sortimentet av ekologiska ingredienser varje år. Här är våra favoriter för att greja gröna glöggkalaset.


GLÖGG – Vinhandlarens starkvinsglögg från Snälleröds är den enda ekologiska glöggen på Systembolaget men smakar precis som den borde. Pris: 75,00 kr (75 cl) på Systembolaget. För de som föredrar alokoholfri Glögg finns Tillmans Glögg från Grangärde musteri på välsorterade Coop-butiker. Glöggen är baserad på svarta vinbär och Krav-märkt. Pris: ca 29,90 kr (65 cl) på Coop.

RUSSIN – Änglamarks ekologiska russin smakar kanon och är dessutom på extrapris just nu. Pris: ca 9,50 kr (250g) hos Coop. För dig som inte har en Coop i närheten rekommenderar vi Saltå Kvarns russin (självklart ekologiska). Pris: ca 18,90 (250 g).

MANDEL – Det är ingen tvekan –Saltå Kvarn har de godaste mandlarna. Även om man sparar tid på att köpa färdiga, skalade mandlar smakar de alltid mindre än om man köper färska och skållar dem för att bli av med skalet. Ont om tid? Strunta i att skålla dem, då! :-) Pris: ca 67,50 (250 g).

PEPPARKAKOR Om du inte har tid att baka egna pepparkakor enligt klassiskt recept (som det här), köp färdig deg (Annas ekologiska pepparkaksdeg vann i DNs stora test)  eller, ännu enklare, färdiga pepparkakor. De klassiska pepparkakorna i plåtburk från Annas är tillräckligt goda och finns numera i ekologisk version. Pris: ca 44 kr (400g).

NÖTTER. Det är konstigt nog svårt att hitta bra, ekologiska nötter i butikerna. Alla som prenumererar på grönsakslådor från Årstiderna kan dock köpa deras nötpåse med härliga mandlar, valnötter och hasselnötter i fin påse till jul. Pris: 98 kr hos Årstiderna.

  Sådär! Då är det bara att plocka fram julduken, spela ett klassiskt julalbum på Spotify, tända strearinljusen (klicka här för resultatet från vårt ljustest) och vänta på gästerna.

  Utvalda vänner

  Grön Gåva
  Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
  Clearlife.se
  ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

  Lämna din kommentar

  Utvalda vänner

  Se fler av våra vänner »
  © 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.