Guider, Hem & inredning

Lämna plastpåseåldern med en smart och stilig shoppingkasse

4 Kommentarer 06 december 2009

Det sägs att var och en av oss får två plastpåsar per dag, platspåsar som vi i de allra flesta fall bara använder en gång innan vi (i bästa fall) lägger dem i plaståtervinningen eller låter dem bli soppåsar. Vi gör det utan att tänka men ett sätt att bli lite grönare är att börja tänka, lämna plastpåseåldern och inskaffa en smart och stilig shoppingkasse.

Fördelar

Varje gång man använder en shoppingkasse sparar man miljön. Shoppingkassarna är dessutom snygga, praktiska och hållbara i dubbel bemärkelse.

Vad vi tycker

En shoppingkasse är ett bra första steg för att ta sig ur engångsmissbruket och börja köpa saker som kan användas och återanvändas flera gånger.

Våra favoriter

Vi har testat mängder av shoppingkassar i såväl nylon, polyester och bomull i vardagen under flera veckor (se vår köpguide med några av våra slutsatser). Vi har burit mat, burit paket från posten med vassa kanter, fyllt dem med vinflaskor och varit precis så oömma som man är med plastpåsar för att välja ut tre favoriter. Och vi har dragit två slutsatser. För det första: shoppingkassar i nylon och polyester är bättre än bomull eftersom de blir mindre i ihopvikt skick och inte blir lika smutsiga som shoppingkassar i bomull. För det andra: du behöver två.

ABOB POUCH POTATO – Svenska Abob har en bra, snygg och slitstark shoppingkasse i polyester som rymmer mycket och som finns i massor av fina färger. Den är skön att bära saker i (handtagen skär inte in i handen som på plastpåsar) men för dig som vill kunna bära på axeln rekommenderar vi den lite större modellen Bolder Shoulder. I ihopvikt skick förvaras Pouch Potato i en liten förvaringsficka som sitter på insidan av påsen vilket låter mer praktiskt än det är – man måste nämligen vända ut-och-in på påsen för att packa ihop den. Men det är det värt – ihopvikt är den så liten att man enkelt tar med den överallt. Pris: 79,00 kr (rymmer 19 liter) hos Abob Shop.

ENVIROSAX – Detta australiensiska märke har funnits ett tag och finns i mångder av snygga mönster med hög modefaktor. Tillverkade i lättviktspolyester är Envirosax-kassarna överlägset enklast att rulla ihop och förvara. Nackdelen är att det kan bli revor om man inte tänker sig för när man packar påsen och låter alltför vassa hörn gnaga mot tyget. Pris: 95,00 kr (rymmer 20 liter) hos bland andra Notable och Designtorget.

BAGGU Vår amerikanska favorit är till skillnad från de andra tillverkad i kraftig nylon och designen enkel i många klara färger. Baggu har skönta handtag, går att bära på axeln och förvaras i en lös ficka och blir då nästan lika liten som Abob Pouch Potato. En fördel med Baggu är att den har platt botten vilket gör det enklare att plocka i varor i affären, även om den rymmer lite mindre än de andra två. Pris: 79,00 kr (rymmer ca 15 liter) hos Baggu.se

  Ps. Undrar du vad du ska använda som soppåse om du slutar med ICA-kassen som soppåse? Vår favorit är biologiskt nedbrytbara påsar från BioBag. Pris: 42,00 kr för 25 st  hos Adisgladis

  Utvalda vänner

  ImseVimse AB
  Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

  Artikeln har 4 kommentarer

  1. eco chic skriver:

   Jag säljer Envirosax kassar och använder de privat jämt. De är toppen och jag har aldrig varit med om revor i tyget hur ”vassa” matvaror jag än lagt i kassarna! De är tillverkade av samma material som fallskärmar…


  Trackbacks/Pingbacks

  1. Guide till valet av shoppingkassar - En Lagom Dos Grönt.se - 06. Dec, 2009

   […] vi många olika varianter av shoppingkassar i såväl nylon, polyester och bomull i vardagen (klicka här för en lista över våra favoriter). Här är En lagom dos grönt .ses guide till […]

  2. Ännu en dos gröna julklappstips – den här gången från Per - En Lagom Dos Grönt.se - 11. Dec, 2009

   […] Bratt och andra vi räknar till vår storfamilj och som vi kommer att besöka i julhelgen: Efter en hösts testande av shoppingkassar är min personliga favorit shoppingkassarna från nya svenska märket Abob. Via deras fiffiga […]

  3. Allt fler städer inför förbud mot plastpåsar | En lagom dos grönt .se - 21. aug, 2010

   […] man ständigt kan bära med sig. Vi testade vilka som vi tyckte var bäst för en tid sedan – du hittar resultatet här. GA_googleFillSlot("ELDG_Frontpage_header"); « Kräftor i ny fiffig […]

  Lämna din kommentar

  Utvalda vänner

  Se fler av våra vänner »
  © 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.