Guider, Hem & inredning

Guide till valet av shoppingkassar

2 Kommentarer 02 december 2009

kassar

Det finns uträkningar som visar att vi gör av med över 500 miljarder platspåsar per år i världen, eller 10 000 plastpåsar i sekunden i världen. Vi gör det utan att tänka men ett sätt att bli lite grönare är att börja tänka, lämna plastpåseåldern och inskaffa en smart och stilig shoppingkasse. Under två månader testade vi många olika varianter av shoppingkassar i såväl nylon, polyester och bomull i vardagen (klicka här för en lista över våra favoriter). Här är En lagom dos grönt .ses guide till shoppingkassedjungeln.

Många olika sorter för olika syften

Shoppingkassen har blivit den nya t-shirten – det är med den man manifesterar vilka frågor som ligger en närmast hjärtat och allt oftare får man dem som give-away i olika sammanhang. Här är vad du ska tänka på.

Bomullskassar – funkar inte till shoppingkassar för mat utan ska snarare ses som en extraväska. Ju tjockare bomull, ju jobbigare att rulla ihop. Coops Änglamarkskasse har exempelvis en tråkig benägenhet att bli en boll eller tygkorv i väskan och dessutom suger den gärna upp vatten och smuts från trottoaren.

litenstorkasse

Kassar i vävd nylon En vanlig sort är den man kan köpa på stormarknader utomlands (gröna kassen på bilden till höger) och som oftast har en bra platt botten som gör det lätt att packa matvaror i. Nackdelen är att den i ihopfällt skick blir platt men stor och därför är lite otymplig i väskan eller datorväskan om man vill ha med den för impulsköp på väg hem. Däremot är den fantastisk när man ska storhandla – passa på och fyll den med sånt som ska till återvinningsstationen på väg till Ica Maxi.

Små kassar i tunn nylon eller polyester. För att man ska kunna göra skillnad måste man ha med sig sin shoppingkasse. Då måste de vara lätt och smidigt att ta med sig den och så måste det kännas lika enkelt som att använda en plastkasse att använda den. Moderna, kompakta kassar från exempelvis ABOB (gula kassen på bilden till höger), Envirosax och Baggu blev våra favoriter när vi testade för att de uppfyller just de kriterierna. En fiffig sak med polyester är dessutom att man kan  lämna påsen till plaståtervinningen den dag man slitit ut den och på så sätt sluta cirkeln och minimera sin miljöpåverkan.

Utvalda vänner

ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.