Hem & inredning

Tänd ett grönt ljus i jul

3 Kommentarer 24 november 2009

Första advent närmar sig och därmed ökar också vårt behov av att tända levande ljus och komma i julstämning. Sedan något år finns det miljövänliga typer av ljus på marknaden – vi har valt ut våra favoriter och ger samtidigt dig världens enklaste köpregel.

Fördelar

Trots att vi ofta kallar dem ”stearinljus” görs de flesta ljus på paraffin eftersom det är en enklare råvara att hantera för tillverkaren. Tyvärr görs paraffin av olja vilket gör att de orsakar mycket mera koldioxidutsläpp än stearin som tillverkas av animaliskt och vegetabiliskt fett. Stearin är dessutom biologiskt nedbrytbart och av högre kvalitet än paraffin.

Vad vi tycker

Det är världens enklaste regel att komma ihåg – köp stearinljus som är gjorda av stearin, inget annat. Genom att välja ljus som innehåller så mycket stearin som möjligt bidrar man till minskade koldioxidutsläpp och får dessutom ljus som brinner längre. När vi jämfört sida vid sida är skillnaden tydlig mellan stearinljus och paraffinljus; stearinljusen osar och sotar mindre.

Våra favoriter

Det finns två typer av maskintillverkade ljus på marknaden; antikljus och kronljus. Antikljus liknar handstöpta ljus i formen medan kronljus är lika tjocka från rot till topp.

 • DELSBO CANDLEs vackra antikljus ett måste för den riktiga klassiska julkänslan och dessutom tillverkade i Sverige. De brinner länge (ca 6 h) med vacker, stillsam låga. Pris: ca 29,00 kr för 8-pack (3,62 kr/st). Säljs på bland annat Ica, Rusta och Clas Ohlson.
 • DUNIs ljus är misstänkt lika Delsbo Candles – lika vackra och med samma brinntid (ca 6 h) men förpackningen avslöjar bara ett torrt ”Producerat i EU”. Duni har dock valt att Svanenmärka sina ljus. Pris: ca 34,90 för 10-pack (3,40 kr/st). Säljs över hela landet.
 • IKEA JUBLA om du redan tillhör de som köper ljus på Ikea kan du fortsätta göra det. Ikeas storsäljare ”Jubla” är gjorda av 100% stearin och har en brinntid på ca 5,5 timmar. Pris: 39 kr för 20 st (1,95 kr/st) hos Ikea. (Går tyvärr ej att köpa via nätet).


Utvalda vänner

ImseVimse AB
Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

Artikeln har 3 kommentarer

 1. Stefan Thörnkvist skriver:

  Hej!
  Det hade varit intressant om ni även hade haft bivaxljus under luppen. De är de enda som jag använder själv. Stearinljus är till exempel inte så kul för veganer. Vad som intressant med olika ljus är även hur mycket farliga partiklar de sprider när de används.
  Vänliga hälsningar
  Stefan Thörnkvist


Trackbacks/Pingbacks

 1. enbättrevärld.nu – blogg » Lucka 1 – Adventsmys - 30. Nov, 2009

  […] En lagom Dos Grönt samt Trädkramaren tipsar om vikten av att använda riktiga ljus gjorda av stearin från t ex […]

 2. Greja gröna glöggkalaset galant - En Lagom Dos Grönt.se - 15. Dec, 2009

  […] bara att plocka fram julduken, spela ett klassiskt julalbum på Spotify, tända strearinljusen (klicka här för resultatet från vårt ljustest) och vänta på gästerna. Kategori : Mat & […]

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.