Blogg, Mat & dryck

Fisk från Chile ekologisk katastrof

1 Kommentar 27 oktober 2009

sushi_1509016c

Brittiska tidningen Sunday Telegraph har startat en kampanj för ärlig mat vilket innebär mat utan konstiga tillsatser och som tydligt redovisar var den kommer ifrån. I söndagens tidning avslöjade tidningen att den lax som matkedjan Pret A Manger och Waitrose använder kommer från Chile, snarare än från Storbritannien eller Norge som hade varit ett mera logiskt och ekologiskt val.

Tidningen rapporterar samtidigt om den ekologiska katastrof som inträffat i Chile efter att landet på bara ett årtidonde byggt upp omfattande fiskodlingar och glidit upp som världens näst största fiskexportör efter Norge tack vare sin billiga arbetskraft och genom att systematiskt använda antibiotika för att hålla fiskarna friska. För något år sedan plockade man upp 400 000 ton odlad lax längs en 120 km lång kuststräcka, att jämföra med de 800 000 ton lax som fångades i Norge under samma period, men längs en 3050 km lång kusträcka! När ett virus slog ut stora delar av fiskodlingarna (efterssom odlingarna låg för nära varandra fanns inga buffertzoner för att förhindra smitta) kollapsade stora delar av näringen men forfarande pågår fiskodlingen på ett i alla meningar ohållbart sätt.

Sunday Telegraphs avslöjande handlar dock mer om att peka på det orimliga i EUs regler om matmärkning som har kryphål som gör det legalt att märka sushi med ”Made in the UK” även om ingredienserna kommer från annat håll. När Sunday Telegraph avslöjade att såväl Pret A Manger och Waitrose, både kända för sin höga kvalitet och för sitt engagemang för bra mat, betonade man att man inte hade, och inte försökt skaffa, bevis för att dessa två kedjor handlat fisk från dessa ohållbara fiskfarmar, men ifrågasatte kedjornas beslut att märka sin sushi med ”Made in the UK” utan att redovisa vad fisken var född. (Pret har tidigare i år slutat köpa tonfisk med tanke på att den blåfenade tonfisken snabbt närmar sig utrotning).

Det skulle förvåna mig om vi inte kommer att få se liknande fisklarm i Sverige, med tanke på att matkedjorna i allt högre grad går mot färdiglagad mat man säljer under eget märke. (Ett steg i rätt riktning är dock märkningen ”Äkta vara” som just haft premiär och än så länge bara går att finna hos CityGross.)

mscDet finns dock en sak vi alla kan göra redan nu och det är att sluta köpa fisk och skaldjur som inte är MSC-märkt. MSC garanterar att fisken fångats på ett hållbart sätt (gärna krok snarare än nät) och att den inte kommer från en art som är utrotningshotad.

Det spelar ingen roll om fisk är lokalt fångad, om det är något så oskyldigt som inlagd sill eller om den är köpt på Konsum eller någon annan butik med tydlig miljöprofil. Om den inte är MSC-märkt är den inte hållbar. Punkt. På MSCs hemsida finns en lista över MSC-märkta fiskprodukter och det är dem man ska köpa.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.