Guider, Mat & dryck

Oljor som smakar gräs och italiensk sol

2 Kommentarer 24 september 2009

olivtradHandlarna har sedan länge förstått att vi är många som efterfrågar produkter som vid sin tillverkning i minsta möjliga mån skadar vår jord. Det kryllar därför av spännande varor ute i affärerna som skriker att de är ”gröna”, ”kravodlade” ”ekologiska” och ”närproducerade”. Ta en titt på hyllan med olivoljor till exempel där det finns flera olika märken att välja mellan. Vilka av dessa flaskor innehåller både olivolja med rent samvete och god smak? Vi har provat oss fram till svaret.

Fördelar

De finns flera olika ekologiskt producerade olivoljor att välja mellan, och de är inte dyrare än andra olivoljorna. Dessutom säljs de i vanliga mataffärer.

Vad vi tycker

Det är värt att lägga några kronor extra för att få en riktigt god olivolja. En bra olivolja med hög kvalité räcker dessutom ofta tillsammans med lite kryddor som dressing på en sallad eller till grönsaker i ugnen. Det bidrar också till att du får i dig en mer hälsosam kost jämfört med dressing baserad på exempelvis majonnäs.

Våra favoriter

Doppa en bit nybakat bröd i några droppar av en av olivoljorna och lite flingsalt. Mums!

 • OLIVOLJA EXTRA VERGINE FRÅN SALVAGNO – Denna fina ekologisk olivolja från olivodlingarna ner mot Gardasjön strax norr om Verona är vår självklara favorit med sin milda, lena karaktär och med en ton av färskt gräs. Köp den via via delikatessbutiken Grazie.se eller Cajsa Warg om du bor i Stockholm. Pris ca 118 Kr för 500 ml.
 • FONTANA EKOLOGISK OLIVOLJAFontanas olja är producerad i Grekland utan några som helst bekämpningsmedel. Smaken är fruktig och med kraftig olivbetoning. Säljs i vanliga mataffärer. Pris: 69 kr för 500 ml.
 • fernandoZETA CASA DI LUCA OLIVOLJA EKOLOGISK EXTRADen här olivoljan produceras i Caprino i Italien för Zeta – italienaren Fernando di Lucas (bilden) bolag som i snart fyrtio år bidragit till att föra italienska smaker till Sverige. Oljan har en mjuk, neutral smak och är med andra ord är en bra basolja som passar bra att ha i matlagning då den passar de flesta i smaken. Säljs i vanliga mataffärer. Pris: 69 kr för 500 ml.

Ett varningens ord: Monini´s ”Bios Organic Extra Virgine Oil” är tyvärr ingen höjdare. Den smakar inte gott och själva flaskan ser ut som något billigt skräp från Lidl. Det är synd och konstigt då deras icke ekologiska olja ”Gran Fruttato, Olio Extra Vergine da Oliva” smakar förträffligt.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…

Artikeln har 2 kommentarer

 1. Olivolja skriver:

  angående Moninis Bios Organic Extra Virgine Oil. De har bytt flaska nyligen. Smaken är helt fantastisk dessutom är den helt utan gifter enligt råd och röns test av olivoljor. Prova den igen så tror jag att du kommer bli väldigt imponerad! Mycket harmonisk och mjuk smak med lätt pepprighet. Söta toner. Och vackert grön. I klass med betydligt dyrare oljor.
  Zetas ekologiska har jag också hemma, ljusare i färgen(p.g.a. att oliverna varit mognare när de plockats) o lite nötaktiga toner. Också den är helt ren från gifter.
  Finns flera andra kvalitets-olivoljor i butikerna, men kanske dyker de upp på en informationssida som jag bygger i framtiden.


Trackbacks/Pingbacks

 1. En lagom dos gröna julklappstips! - En Lagom Dos Grönt.se - 01. Dec, 2009

  […] pappa: Han ska få en låda med en god italiensk olivolja och så favoritvinet, allt ekologiskt […]

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.