Guider, Hälsa, Mat & dryck

Förenkla vardagen med klimatsmarta matleveranser direkt till dörren

6 Kommentarer 15 augusti 2009

Semestern är slut för i år och vardagen är tillbaka med besked. Det är lätt att bli överväldigad av alla som plötsligt ringer, mejlar och vill massa saker och de vardagsrutiner som fanns i våras känns som bortblåsta. Genom att prenumerera på tjänster som levererar recept och färdiga matkassar med de ingredienser som behövs till din dörr kan du både spara tid och eliminera friktion i vardagslivet.

Fördelar

Det som först kan tyckas dyrt kan i själva verket spara dig pengar och samtidigt minska din miljöpåverkan. Genom att låta någon annan handla slipper du stå i butiken på väg från jobbet och drabbas av beslutsånget, med dyra impulsköp som följd. Dessutom ligger de ju i leverantörernas intresse att bara handla så mycket som behövs (och därmed minskar avfallet). Om ni bara är två i hushållet – fundera på att bli varannanvecka-kund och frys in istället.

Vad vi tycker

Vi har testat de stora aktörerna på marknaden och gillar att så många tar ett aktivt miljöansvar genom att erbjuda så mycket ekologiska, lokalproducerade varor som möjligt och på olika sätten bidra till att minska dina utsläpp. Räkna dock inte med att spara så mycket tid som de påstår – maten ska ändå lagas och är man lite ovan i köket tar de flesta rätter minst en halvtimme.

Våra favoriter

De flesta tjänster levererar mat på måndagar men erbjuder söndagsleverans mot en liten extraavgift. Det är ofta värt det så man slipper oroa sig för om de ska hinna i tid på måndagen. Priserna gäller 5 måltider för 4 personer.

 • MIDDAGSFRID – en av de som var först ut på marknaden och vuxit snabbt på grund av sin jämna höga matkvalitet och enkla, goda recept. Pluspoäng också för att alla recept innehåller grönsaker och ofta också roliga råkostsallader för vitaminernas skull. Levererar till Storstockholm, Göteborg, Malmö/Lund, Uppsala, Linköping, Norrköping, Halmstad, Helsingborg, Örebro, Eskilstuna, Enköping och Västerås. Pris ca 875 kr.
 • MIDDAGSKORGEN har bra vardagsmat och liksom Middagsfrid fokus på bra råvaror utan tillsatser. Rätterna är enkel, bra. Levererar till Kalmar, Färjestaden, Luleå och Norrköping. Pris ca 795 kr/vecka.
 • MATKOMFORT är ett lite annorlunda alternativ då de levererar nästan färdiglagad mat. Allt man behöver göra är att hälla ihop de olika ingredienserna och värma upp (och ibland steka ex. fisk några minuter). Restaurangkockarna bakom tjänsten gör att maten håller en hög kvalitet och smakar mycket bra även om det ibland konstigt nog ibland förekommer rätter som känns lite väl simpla. Levererar bara i Stockholm. Pris ca 925 kr/vecka.

En stor aktör på marknaden är Linas Matkasse men vi föredrar Middagsfrid eftersom Linas Matkasse saknar det genomarbetade Middagfrid har.

Utvalda vänner

Grön Gåva
Grön Gåva står för naturlig skönhet, hälsa, hudvård, ekologiska och rättvisemärkta produkter! Vi startade för 11 år…
Clearlife.se
ClearLife är ett familjeföretag som erbjuder högkvalitativa näringsprodukter, naturlig/ekologisk hud-och…
Ljung Hudvård
Upplev känslan av Norrländsk naturkraft! Ljung hudvårdsserie från natursköna Lappland, gjord av Vindelävens rena friska…

Artikeln har 6 kommentarer

 1. Claes skriver:

  Hmm… men de kör ut med bil, eller? Då är det väl miljövänligare om jag fortsätter cykla till Fram (ekobutik i Göteborg) och handla där själv. Jag är nog ganska tveksam till miljötips som ökar bilkörandet…
  Eller?

 2. Per skriver:

  Det är alltid miljövänligare att cykla att handla än att köra bil och handla. Men de som levererar till dörren säger ju å andra sidan inte att det är smartare främst ur transportsynpunkt, men ur ett helhetsperspektiv. På sina sajter pratar de snarare om att de hjälper sina prenumeranter att äta klimatsmartare än de annars gjort (ex på http://www.matkomfort.se/Klimatsmart.htm) än att de levererar så smart. Middagsfrid har dock gjort beräkningar som visar att deras leveranser med kylbil (som släpper ut mer än en personbil) faktiskt blir klimatsmartare per leverans eftersom de gör så många leveranser per körning (http://middagsfrid.se/miljofokus.aspx). Vad som verkar dumt först kan alltså i själva verket vara smart när man ser det i ett större perspektiv.

 3. Per, En lagom dos grönt.se skriver:

  En läsare har undrat om det stämmer att råvarorna som skickas med matlådorna ofta har dålig hållbarhet och om det är så klimatsmart om man måste slänga råvaror? Och ja, eftersom många av leverantörerna skickar med ekologiska varor så är hållbarheten av naturliga skäl (i dubbel bemärkelse) kortare än traditionella varor. Det är därför klokt att följa den föreslagna ordningen som rätterna ska ätas för att undvika att råvarorna blir dåliga – om man gör det håller respektive rätts råvaror om man bara behandlat dem rätt, säger flera av de leverantörer vi kollat med.

 4. Loa skriver:

  Vi får hem Ecovivas ekologiska matkasse varannan vecka och tycker den är suverän. Allt är ekologiskt och maten är fantastiskt god. Barnen tycker nu att Ecoviva-veckorna är bäst…då tar de gärna både två och tre portioner av NYTTIG ekomat. Hade tidigare Middagsfrid men tyckte att det var alldeles för mycket rotfrukter. Det blev alltid kvar på barnens tallrikar och hamnade således i komposten.

 5. eco chic skriver:

  Fördelen är att det blir 1 transport per vecka, istället för kanske 4-5 om man skulle köra själv till affären. På så sätt minskas utsläppen.


Trackbacks/Pingbacks

 1. Miljösmarta veckomenyer – helt gratis | En lagom dos grönt .se - 24. maj, 2010

  […] bakom framväxten av en rad tjänster som veckohandlar och skapar menyer åt stressade familjer (se vårt stora test här). Nu har det dock kommit en riktig budgetvariant – gratis […]

Lämna din kommentar

Utvalda vänner

Se fler av våra vänner »
© 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.