Att slänga mat som skulle kunna bli näring i soptunnan istället för i trädgården är dumt både ur ett ekologiskt och ekonomiskt perspektiv, speciellt i de kommuner som klokt nog börjat debitera per kilo hämtade sopor. Att starta sin egen kompost är lättare än man tror och gör att man känner sig både smart och snäll – enda nackdelen är att du snart kommer att titta snett på de grannar som inte komposterar och tycka att de är slösaktiga och obetänksamma.
Fördelar
Istället för att släpa hem säckvis med jordförbättringsmedel och gödsel varje år är det fullt möjligt för en vanlig barnfamilj att producera tillräckligt med kompost för att förbättra jorden i en vanlig trädgård eftersom komposten innehåller så mycket näring. Dessutom är det ett bra sätt att lära barnen om kretsloppet på det mest konkreta av alla sätt. Med en tätslutande varmkompost kan du dessutom kompostera fisk- och köttrester utan att vara orolig för skadedjur.
Vad vi tycker
Medan andra gröna förändringar ofta tar en stund innan man märker fördelarna blir det tydligt direkt när man börjar kompostera eftersom soppåsen inte blir full lika ofta. Samtidigt inser man ganska snart att man vill slänga så lite gifter som möjligt i sin kompost eftersom det försämrar för växterna nästa år och i samband med det slutade vi köpa annat än ekologiska apelsiner och citroner.
Våra favoriter
Tre stadiga och effektiva komposter som vi fallit för är:
GRÖNA JOHANNA – en svanenmärkt varmkompost i plast som står stadigt, är enkel att montera och rymmer 300 liter. Pris 1895 kr.
- JK 125 / JK 270 – en roterande varmkompost i metall som monteras på väggen och som finns i två storlekar beroende på behov; 125 och 270 liter. Pris 2 590 kr respektive 3 490 kr.
- VILLAMULLE – en klassisk tvåfacksmodell i lärkträ som rymmer 500 liter. Pris 3200 kr.
Ps. En enkel instruktionsbok till grundläggande kompostering följer med alla komposter men vi vill också tips om boken Att lyckas med komposten av Karin Persson. Boken kostar 207 kr på Adlibris.