Guider, Hem & inredning

Byt till sommardäck som är lika snälla mot miljön som plånboken

0 Kommentarer 24 april 2009

gronadackÄven i däckbranschen rullar miljöutvecklingen på (om skämtet tillåts) och chansen är stor att det hänt en hel del sedan du köpte sommardäck förra gången. För att vara snäll mot miljön är det viktigt att tänka på vilken typ av däck du väljer (Svanenmärkta däck är det som gäller), att du återvinner de gamla däcken och att du kör med rätt lufttryck i däcken. Det sista minskar nämligen bilens bränsleförbrukning mer än man tror vilket du också kommer märka i plånboken.

Fördelar

Förutom att de flesta miljösnälla däck är fria från cancerframkallande HA-oljor har de också ett minde rullmotstånd. Rätt lufttryck i däcken kan utöver det ge tre procent lägre bränsleförbrukning eller en besparing på ca 400 kr/år om du kör 1500 mil/år med en bil som drar en liter milen (allt enligt Bilprovningen). Det finns också regummerade däck som är lika bra kvalitet som nya däck men som är betydligt billigare. Fråga hos din lokala däckhandlare!

Vad vi tycker

Det är inte speciellt besvärligt att kolla lufttrycket lite då och när man ändå svängt in på en station för att tanka men det minskar bränsleförbrukningen. Kombinera det med lättrullade miljösnälla däck och du kan spara ännu mer. Det är dock viktigt att komma ihåg bränsleförbrukningen också beror på hur du kör – kör du miljösmart kan du spara upp till 20% av din förbrukning jämfört med om du kör som en kratta.

Våra favoriter

Här är tre däck som vi gillar extra mycket:

FIGHTER M5 – en svensk däcktillverkare som jobbar mycket med återvunna material och därför både kan hålla lägre priser och spara på naturens resurser. Fighter M5 är Svanenmärkt och kostar från 2096 kr för 4 däck.

NOKIAN Z-SERIE – finska Nokian var första däcktillverkare att helt sluta använda cancerframkallande HA-oljor och deras Z-serie är en av deras stoltheter då det dessutom är ett höghastighetsdäck för sportbilar. Pris: Från 5100 för 4 däck.

MICHELIN ENERGY SAVER – ett däck med mindre rullningsmotstånd och längre livstid än många konventionella däck. Pris från från 2700 kr för 4 däck.

  Utvalda vänner

  ImseVimse AB
  Vi vill skapa en bättre framtid för världens barn! Sedan 1988 säljer vi miljövänliga, hälsosamma och prisvärda…

  Lämna din kommentar

  Utvalda vänner

  Se fler av våra vänner »
  © 2013 En lagom dos grönt .se. Powered by Wordpress.